EP deputāte publiski konfliktē ar Lattelecom

Eiropas Parlamenta (EP) deputāte, apvienību Vienotība veidojošās partijas Pilsoniskā savienība biedre Inese Vaidere iesaistījusies publiskā konfliktā ar Lattelecom par jaunās televīzijas (TV) apraides ieviešanu.

Ekonomikas ministram Artim Kamparam I. Vaidere pieprasa skaidrojumus, kāpēc no jūnija Lattelecom klientiem par brīvu piedāvās četrus Krievijas TV kanālus, bet Eiropas Savienības (ES) valstu ziņas varēs skatīties tikai par papildu samaksu. Savukārt uzņēmums deputātes apgalvojumus noraida kā nekompetentus un patiesībai neatbilstošus.

"No šā gada vasaras Latvijā analogā televīzija izbeigs darbību un Lattelecom līdz ar to kļūs par galveno televīzijas pakalpojumu piedāvātāju Latvijā. Jaunajā interaktīvās televīzijas pamatpakā, kas abonentiem tiek piedāvāta no šā gada sākuma, iekļauti četri Krievijas TV ziņu kanāli (RTR Planeta, NTV Mir, Ren TV Baltija, TV Centr International) un tikai viens ES ziņu kanāls (Euronews). Turklāt nav skaidrs, kādā valodā pārraidīs Euronews raidījumus," bažas pauž I. Vaidere

Lattelecom uzskata, ka EP deputāte, izplatot patiesībai neatbilstošu informāciju par Virszemes TV, demonstrē nekompetenci un neiedziļināšanos tēmā. "Latvijas skatītājiem ciparu apraidē pašlaik un arī pēc 1. jūnija, kad visā Latvijā izslēgs analogo apraidi, bez maksas būs pieejami Latvijas sabiedriskās televīzijas un nacionālās apraides kanāli, kuriem licences piešķīrusi Nacionālā radio un televīzijas padome, un apgalvojumi par bezmaksas Krievijas kanāliem neatbilst patiesībai," uzsver Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Virszemes TV pašlaik piedāvā 32 televīzijas kanālus, no kuriem 31 ir Eiropā un Latvijā veidots kanāls. Tikai piecu kanālu oriģinālvaloda ir krievu, turklāt četri no šiem pieciem kanāliem veidoti Eiropā kā Krievijas kanālu starptautiskās versijas, un tikai nišas kanāls Ohota i Rybalka veidots Krievijā. Tāpēc neesot pamata deputātes bažām par Latvijas norobežošanu no ES informācijas telpas.

Visi Virszemes TV kanāli ir pieejami ar oriģinālvalodu – latviešu, krievu vai angļu, un vairāk nekā pusei kanālu papildus oriģinālvalodai ir pieejama arī otra valoda, piemēram, Discovery channel ir gan angliski, gan krieviski.

Pirms mēneša ar līdzīgu paziņojumu klajā nāca arī I. Circene, kura paziņoja, ka jaunais ciparu apraides signāls valstī nav pieejams. Viņa noorganizēja komisijas sēdi, kurā pati secināja, ka ciparu signāls tomēr esot.

Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis Neatkarīgajai norādīja, ka toreiz I. Circenes "rīcība ir politiski motivēta saistībā ar gaidāmajām vēlēšanām. Sarīkot milzu šovu par it kā 15 iedzīvotāju sūdzībām, ka nav redzama Virszemes TV, ir valsts līdzekļu izšķērdēšana".

Svarīgākais