Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

Latviešu ceļotāju likstas: iekož čūska, pērtiķis un bebrs

© F64

Uzlabojoties vispārējai ekonomiskajai situācijai, arvien biežāk ziemas mēnešos ceļotāji no Latvijas izvēlas doties saules meklējumos uz dažādiem tāliem un eksotiskiem galamērķiem. Tikpat eksotiski kā galamērķi mēdz būt arī negadījumi, kas piemeklē ceļotājus. Latvijas iedzīvotājus dienvidu valstīs sakož pērtiķi, čūskas un citi dzīvnieki, kā arī sadzeļ medūzas, apdedzina saule un piemeklē dažādas traumas. Tomēr absolūtais vairākums – 64 % – ceļojumu apdrošināšanas atlīdzību gadījumu ziemas periodā saistīti ar vīrusu un infekcijas saslimšanām.

Apmeklējot eksotiskus galamērķus un iepazīstot turienes dabu un dzīvniekus, jābūt piesardzīgiem. Tā, piemēram, pērn pērtiķi sakoduši ceļotājus gan Taizemē, gan Indonēzijā, gan Malaizijā, kā rezultātā cietušajiem sniegta medicīniskā palīdzība un vakcinācija pret trakumsērgu.

Tāpat ceļotājus mēdz sakost arī citi dzīvnieki un rāpuļi, piemēram, Amerikas Savienotajās valstīs atpūtnieku sakodis bebrs, Turcijā sievieti savainojusi ķirzaka un ir bijuši vairāki gadījumi, kad ceļotājus nācies ārstēt no čūsku kodumiem. Savukārt, atpūšoties pie ūdens subtropu klimata joslā, cilvēkiem jāuzmanās no medūzām un jūras ežiem, kas ik gadu rada traumas un smagus apdegumus vairākiem atpūtniekiem.

Ceļotāji neuzmanības dēļ mēdz gūt ne tikai traumas, bet radīt zaudējumus arī citiem. Kāds atpūtnieks Kaboverdē viesnīcas ēdnīcā netīšām uzgrūdās traukiem, kas krītot saplīsa. Negadījuma dēļ viesnīcai tika radīti zaudējumi, ko atlīdzināja apdrošinātājs, jo klients savā ceļojuma apdrošināšanas polisē bija iekļāvis arī civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas risku, kas ceļotāju pasargā no dažādiem zaudējumiem, kas var tikt radīti citai personai vai citas personas īpašumam.

BTA dati par pērnā un šī gada ziemas sezonām liecina, ka visbiežāk ceļotājus no Latvijas dažādas likstas un veselības problēmas piemeklējušas Ēģiptē, Taizemē un Spānijā. Salīdzinoši bieži ar nebūšanām nācies saskarties arī ceļotājiem, atrodoties Vācijā, ASV un Austrijā. Arī apceļojot kaimiņvalstis, BTA klienti nav bijuši pasargāti no traumām un saslimšanām. Kāds vīrietis, piemēram, pastaigājoties pa aizsalušo Pērnavas līci, ielūzis ledū un iekritis ūdenī, tāpēc bijusi nepieciešama glābēju palīdzība. Diemžēl arī ārvalstu viesus Latvijā dažādas slimības un traumas nav saudzējušas. Lielākoties ceļotāji Latvijā guvuši dažādas traumas sadzīves apstākļos, bet kādu ceļotāju kāpu zonā sakodusi arī čūska.

Arī tūrisma aģentūras "Begonija" direktors Genādijs Gondelmans atzīst, ka šoziem pieaudzis pieprasījums pēc ceļojumiem uz tālākiem un eksotiskākiem galamērķiem, tādēļ nav arī brīnums, ka daudzi negadījumi notiek tieši dienvidu valstīs: „Ziemas periodā cilvēki ar mazāku pieejamo budžetu ceļojumam izvēlas doties uz kūrortiem Ēģiptē un Kanāriju salās, bet arvien pieaug to tūristu skaits, kuri par savu atpūtas vietu izvēlas Dienvidāziju, piemēram, Taizemi, Vjetnamu un Indonēziju, Karību salu reģionu, apmeklējot Kubu, Meksiku un Dominikānu, un arvien biežāk ceļotāji dodas uz Arābu Emirātiem un Maldīvu salām. Taču arī ierastajiem slēpošanas braucieniem ir stabila tendence ik gadu pieaugt.”