Pali Gaujā izposta dambi un transformatoru

© Andrejs Terentjevs, f64

Palu straumes Latvijā radījušas pamatīgas galvassāpes; Ādažos Gauja pārrāvusi aizsargvalni, bet Cēsīs applūdusi teritorija, no kuras iedzīvotājiem tiek piegādāts dzeramais ūdens. Meteorologi brīdina, ka palu maksimums Daugavā un Gaujā gaidāms nedēļas otrajā pusē.

Ādažos vairāku māju iedzīvotāji atviegloti uzelpo – ūdens straume no Gaujas pārrāvusi aizsargvalni un pasargājusi ēkas no applūšanas. "Kaimiņi bija dzirdējuši brakšķus un pēc tam saklausījuši ūdenskritumam līdzīgu šalkoņu. Ja dambis nebūtu pārrauts, māja noteikti būtu applūdusi. Kad ieradāmies aplūkot postījumus, līdz terasei bija atlikuši 17 centimetri, līdz istabai apmēram 25," stāsta vietējā iedzīvotāja Lolita. Pēc viņas domām, aizsargvalnis neizturējis, jo bebri dambī izrakuši alas.

Ādažu novada domes priekšsēdētājs Normunds Breidaks jokojot stāsta, ka cilvēkiem, kuri dzīvo pie Gaujas, vienmēr jābūt pagultē paglabātiem zābakiem. "Šobrīd aizvērt caurumu nav iespējams, jo bērt grunti straumē nav jēgas. Ūdens pildās centra polderu tīrumā, Ādažu centra iedzīvotāji nav apdraudēti," saka N. Breidaks. Iepriekšējo reizi dambis pārrauts pirms desmit gadiem, ūdens noplūdinājis pļavas, un vēlāk caurums aizlāpīts. Tomēr pašvaldība nevar garantēt, ka nākamos plūdus dambis pārdzīvos neskarts, jo tas ir nolietots un valnim nepieciešams kapitālais remonts. "Dambi uzcēla padomju laikā. Pirms četriem gadiem saņēmām to no valsts un secinājām – par valni neviens nebija līdz šim rūpējies, un arī tagad valsts nedod naudu remontam," sašutis ir Ādažu domes priekšsēdētājs. Līdzekļus no Eiropas Savienības fondiem, kas paredzēti plūdu apdraudētajām teritorijām, pērn Vides ministrijas konkursā Ādaži neieguva, jo neatbilda riska prasībām. Bez valsts vai Eiropas atbalsta dambi salabot neizdosies.

Plūdi sagrābuši arī Olaines novadu, kur evakuēti 18 cilvēki un viens suns. Applūdis arī dārzkopības kooperatīvs Ezītis, kurā daži cilvēki mitinās dārza mājiņās. Daudzi no viņiem nav deklarējuši dzīvesvietu, tāpēc precīzu apdraudēto cilvēku skaitu uzzināt nav iespējams. Vietējā pašvaldībā Neatkarīgā uzzināja, ka novadā kopā applūduši apmēram 800 hektāri teritorijas, lielākoties lauki. "Mēģinām atsūknēt ūdeni no divām daudzdzīvokļu mājām, lai tām nebūtu jāatslēdz ūdens un elektrība, pagaidām šķiet, ka tas izdodas. Evakuētos cilvēkus barojam un izguldām par pašvaldības līdzekļiem," stāsta Olaines novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Nataļja Tropkina.

Savukārt Cēsīs applūdusi teritorija, kurā pilsētai tiek ņemts dzeramais ūdens. Plūdu dēļ ir sabojāts transformators, kas nepieciešams ūdens sūknēšanai, tāpēc šajā vietā ir atslēgta elektrība un nogādāts ģenerators. "Iedzīvotāji un viņu ērtības pagaidām nav apdraudētas," saka Cēsu novada pašvaldības preses sekretāre Ieva Karlsberga.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais