Hidrologi: Visstraujāk ūdens līmenis joprojām paaugstinās Gaujā pie Valmieras

Joprojām visstraujāk ūdens līmenis paaugstinās Gaujā pie Valmieras, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija.

Ūdens līmenis Gaujā pie Valmieras diennaktī cēlies par 33 centimetriem.

Gaujas vidustecē un lejtecē, Aiviekstes un Salacas augštecēs ūdens līmenis paaugstinās par 3 līdz 10 centimetriem diennaktī.

Latgales un Vidzemes upēs līmenis pārsvarā pazeminās - Rēzeknē, Ošā, Dubnā, Pededzē, Tirzā, Vaidavā, Ogrē, Lielajā Juglā, Amatā, Salacas lejtecē un Gaujas augštecē ar intensitāti 4 līdz 42 centimetri diennaktī.

Arī Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis pārsvarā pazeminās - Ventā, Abavā un Bārtā ar intensitāti 10 līdz 26 centimetri, Lielupes augštecē, Mēmelē, Mūsā un Svētē 12 līdz 26 centimetri diennaktī.

Pie Staļģenes zemākās Lielupes palienes joprojām ir applūdušas. Aizvadītajā naktī ūdens līmenis arī Misā sācis ļoti lēni pazemināties.

Daugavā ūdens līmeņa celšanās kļuvusi ievērojami lēnāka - 2 līdz 18 centimetri diennaktī. Upe pārsvarā ir brīva no ledus, reta ledus iešana turpinās tikai augštecē. Daugavā pie Pļaviņām krastos saglabājas ledus krāvumi.

Ūdens temperatūra Latgales un Vidzemes upēs no plus 2 līdz plus 4 grādiem pēc Celsija skalas, bet Zemgales un Kurzemes upēs - no plus 5 līdz plus 6 grādiem pēc Celsija skalas.

Tuvākajās dienās Daugavā un Gaujā turpināsies neliela ūdens līmeņa celšanās. Palu maksimums Daugavā un Gaujā gaidāms nedēļas otrajā pusē. Citās Latvijas austrumu un centrālās daļas upēs lietus ietekmē iespējamas ūdens līmeņa svārstības, savukārt Kurzemes upēs līmenis pārsvarā pazemināsies, prognozē hidrologi.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais