Gauja appludina Strenčus

© Ziemeļlatvija.lv

Pēdējo dienu laikā Gaujā strauji kāpis ūdens līmenis, izraisot plūdus Strenčos, ziņo portāls Ziemeļlatvija.lv. Tik lielus plūdus neatceras pat vecākās paaudzes strencēnieši. Viņu vidū ir domstarpības, vai pat aizvadītā gadsimta 50. gadu lielajos plūdos Gauja savu varenību parādījusi tik spēcīgi, kā šogad.

Strenču pilsētas teritorijā Gaujas, tās atteku un Strenčupītes krastos izveidojusies ārkārtas situācija. Gaujas ūdeņi pāri vecajam akmens dambim vakae dažviet jau plūda brīvdabas estrādes teritorijā. Ūdeņi ir pacēluši estrādes konstrukcijas. Jau tagad var nojaust, ka celtnei pēc plūdiem būs vajadzīgs remonts. Pamatīgi ir applūdusi estrādes apkārtne, un estrādei vai piekļūt tikai gar Gaujas krastu, un arī tad, brienot pa dziļu ūdeni.

Plūdi bīstami tuvu sasnieguši dzīvojamās mājas Trikātas ielā 30 un Trikātas ielā 30a. Mājas iedzīvotāji no elektrības šodien atslēdza sūkni. Mazdārziņos no ūdens vīd tikai siltumnīcu jumti.

Beverīnas ielā pļavu vietā ir milzīgs dīķis, pa kuru šodien vairāki strencēnieši brauca ar laivu. Ūdens sasniedzis kādas pirtiņas pakāpienus, un nav līdzējusi saimnieku cīņa ar stihiju, būvējot nocietinājumus no smilšu maisiem.

Gaujas ūdeņi appludinājuši Jāņa Ziemeļnieka un Krasta ielas krustojumu. Divās vietās applūdis ceļš uz Ūdriņām, atgriežot šo apdzīvoto vietu no satiksmes virzienā uz šoseju Strenči - Smiltene.

Pie Strenču tilta pār Gauju jau izveidojušies pirmie baļķu sastrēgumi.

Plūdu apdraudētās mājas Strenčos jau apsekojusi policija un novada Civilās aizsardzības komisijas pārstāvji. "Kontrolēsim situāciju arī šonakt, un, ja vajadzēs, brīdināsim cilvēkus par evakuāciju. Saņēmām informāciju, ka pa Gauju mūsu virzienā ar lielu troksni nāk liels baļķu krāvums, un var veidoties bīstama situācija. Upē pie Strenčiem ūdens līmenis var celties vēl vairāk. Turklāt otrdien sola spēcīgu lietu," situācijas nopietnību apzinās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Strenču posteņa komandieris Aleksejs Jefimovs.

Vakar ūdens līmenis Gaujā cēlās par aptuveni 30 centimetriem. Stundā ūdens līmenis kāpis par aptuveni 10 centimetriem.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais