Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

BRĪDINĀJUMS visiem lielveikalu apmeklētājiem

© Ekrānuzņēmums no video/ Bez Tabu

Vairākos lielveikalos ir izvietoti plaukti, kuros ikviens cilvēks var izvēlēties šķietami nekaitīgus uztura bagātinātājus. Tomēr ārsti un farmaceiti brīdina, ka šādā veidā bez ārsta konsultācijas nopirktie uztura bagātinātāji var kaitēt cilvēka veselībai, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Arī citi lielveikalu apmeklētāji ir ievērojuši šādu produktu pieejamību un uzskata, ka ir nepareizi tirgot uztura bagātinātājus parastos veikalos, jo tos var iegādāties arī mazi bērni, kuri vēl nesaprot šo preparātu iedarbību un iespējamās sekas. Turklāt nereti šie stendi ir novietoti tieši blakus saldumu stendiem.

Lielveikala "Maxima" pārstāve Zane Udrase stāsta, ka šādiem uztura bagātinātājiem ir visas nepieciešamās atļaujas un to tirgošana lielveikalā tiek veikta pircēju ērtību dēļ.

Savukārt Latvijas Farmaceitu biedrības prezidente Kitija Blumfelde apgalvo: "Cilvēki, īpaši gados veci, visu, kas ir līdzīgs zālēm, pērk un lieto kā maizi. Tā tam nevajadzētu būt. Aptiekās farmaceits var sniegt konsultāciju par to, kāda ir uztura bagātinātāju iedarbība, kāda varētu būt to mijiedarbība ar citām zālēm."

Žurnālistu veiktajā eksperimentā arī atklājās, ka pārdevēji visbiežāk nav kompetenti šajā jomā un nespēj paskaidrot kādam nolūkam un kā šie uztura bagātinātāji jālieto. Tāpēc jomas eksperti tomēr aicina šādu produktu iegādāties aptiekā, kur farmaceits sniegs profesionālu konsultāciju.