Valsts taupa naudu un liek bērniem ciest šausmīgas mokas pie zobārsta?

© F64

Teju ikvienam vismaz reizi mūžā nācies ciest no pēkšņām zobu sāpēm. Tā pavisam nesen gadījies arī kādai sievietei, kura devusies uz Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas institūtu, pēc kura apmeklējuma nosūtījusi sašutuma pilnu vēstuli veselības ministrijai.

Par piedzīvoto sieviete pastāstījusi arī sociālajā tīklā facebook. "Bija 10.februāris atrados Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas Institūtā jo ļoti sāpēja zobs, kurš bija jārauj ārā. Lai tiktu pie ķirurga man bija jāgaida "dzīvajā rindā". Rindu es ieņēmu ap plkst.15:00. Sēžot un gaidot savu kārtu es brīnijos par bļāvieniem, kuri ik pa laikam un no dažādām balsīm nāca no ķirurgu kabinetiem. Mūsdienās, kad zobus rauj ar narkozes palīdzību, tas likās ļoti dīvaini.. Turklāt tie nebija pieauguša cilvēka kliedzieni, bet bērnu, jo arī bērni ar sāpošiem, sastrutojošiem zobiem tiek uzņemti šajā rindā, lai zobiņu izrautu. Stomatoloģijas Institūts vispār ir vienīgā vieta Rīgā, kur ir šāda iespēja - dzīvā rinda lai izrautu sāpīgo zobu," savā pieredzē dalās sieviete.

Kad sieviete tikusi pie ārsta, un viņš bija izdarījis visas nepieciešamās medicīnas manipulācijas ieraksta autore jautājusi, ko ārsts dara ar bērniem, ka tie tik ļoti bļauj. Ārsta atbilde pārsteigusi sievieti. Kā sieviete noskaidrojusi, tad bērniem zobu raušana ar narkozes pielietošanu notiekot līdz plkst.14:00. Pēc tam narkoze piedāvāta netiek, jo tam nepietiekot līdzekļu.

"Tātad sanāk, ka valsts līdzekļi tiek ieekonomēti sāpinot bērnus. Kā zināms, vecākiem par pakalpojumiem, kurus bērniem sniedz valsts medicīnas iestāde, jamaksā nav. Tad nu lūdzu, katru dienu no plkst.14: 00 nabaga bērni šausmīgās mokās cieš sāpes, jo valsts ekonomē līdzekļus," norāda ieraksta autore.

Piedzīvotā pieredze sievietei likusi uzdot retorisku jautājumu veselības ministrijai: "Vai tiešām bērnu sāpes ir īstais līdzeklis ar ko ieekonomēt finanšu līdzekļus?"

Portāls nra.lv sazinājās ar Rīgas Stradiņa Universitātes Stomatoloģijas Institūtu, kura pārstāvji informēja, ka SIA “RSU Stomatoloģijas institūts” ir vieta, kur bērni tiešām var saņemt visa veida zobārstniecības pakalpojumus. Šajā gadījumā arī zobu raušanu, kas ir NVD apmaksāts pakalpojums. Zoba izraušana vietējā anestēzijā arī nodrošina nesāpīgu manipulāciju. To var saņemt Stomatoloģijas institūta darba laikā.

Gadījumos, kad bērns neļauj veikt manipulāciju ar vietējo anestēziju- ienākot kabinetā un apsēžoties zobārsta krēslā raud, kliedz, spārdās, vicinās ar rokām, vai ir citādi nemierīgs, kas padara manipulācijas veikšanu neiespējamu, tiek piedāvāts to veikt vispārējā anestēzijā jeb narkozē.

Vispārējai anestēzijai NVD finansējums ir ierobežots, bet to var saņemt arī par maksu (59 EUR). Vispārējā anestēzija bērniem ar sāpošiem zobiem tiek piedāvāta līdz plkst. 14:00, kas saistīts ar bērnu drošības jautājumu. Narkozi izmanto bērniem tukšā dūšā, tātad parasti no rīta. Pēcpusdienā pieaug komplikāciju risks. Vecākiem tiek piedāvāts atnākt nākamās dienas rītā tukšā dūšā, bet ja situācija ir ļoti akūta, bērnu nosūta uz PSKUS Zobārstniecības un sejas ķirurģijas centru, kas atrodas tajā pašā adresē un piedāvā palīdzību akūtos gadījumos arī ārpus darba laika.

Stomatoloģijas institūta pārstāvji arī lūdz vecākus jau pirms vizītes pie zobārsta bērnus sagatavot un informēt par to, kas tiks darīts, kas sagaidāms, jo tas palīdzēs speciālistiem veikt vajadzīgās manipulācijas ar vietējo anestēziju.

Atsaucoties uz konkrēto gadījumu, arī Nacionālais Veselības dienests informē, ka bērnu zobārstniecībā no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta gan lokālā, gan vispārēja anestēzija.

Vispārējā anestēzija tiek nodrošināta bērniem, kuriem nav iespējams sniegt palīdzību, izmantojot lokālo anestēziju. Vispārējās anestēzijas gadījumā pakalpojumu sniegšana tiek plānota ar iepriekšēju pierakstu. Pakalpojums tiek nodrošināts dienas pirmajā pusē, jo ir nepieciešama pacienta sagatavošana un novērošana līdz pat brīdim, kad beidzas vispārējās anestēzijas iedarbība- iespējamo blakusparādību un sarežģījumu dēļ.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.