Bezmaksas digitālās televīzijas dekoderi iestrēgst birokrātijā

© f64

Pagājušas trīs nedēļas, kopš Lattelecom piedāvāja nodrošināt ar bezmaksas dekoderiem mazturīgos iedzīvotājus, pretī saņemot no valsts garantiju – par pieciem gadiem pagarināt radiofrekvenču lietošanas tiesības.

Politiķi šo jautājumu pārvirza cits citam, taču konkrētu pozīciju tā arī nepauž. Lēmums par bezmaksas dekoderu piešķiršanu maznodrošinātajiem jāpieņem steidzamības kārtā, jo esošo analogo apraidi Latvijā pilnībā paredzēts atslēgt jau pēc diviem mēnešiem.

Par medijiem atbildīgā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja Ingrīda Circene norāda, ka viņas vadītā komisija ir likumdošanas komisija, kura pašlaik izstrādā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumprojektu. "Likums nosaka, ka televīzijas programmu zemes apraidi ciparu formātā nodrošina Ministru kabineta izraudzīts un apstiprināts komersants. Valdība ar rīkojumu piešķir konkursa uzvarētājam komersantam radiofrekvenču spektra lietošanas tiesības televīzijas programmu zemes apraidei ciparformātā, kā arī nosaka likumam atbilstošos pienākumus, saistības un tiesības. Tādējādi komisijai nav tiesību dot valsts garantijas, lai pagarinātu uzņēmumam tiesības nodrošināt apraides tiesības," skaidro I. Circene.

Ministru prezidenta Valda Dombrovska preses sekretāre Līga Krapāne Neatkarīgajai pastāstīja, ka premjers ir uzdevis Valsts kancelejai un Tieslietu ministrijai veikt šā jautājuma izpēti, lai varētu to virzīt tālākai izskatīšanai. Taču ne Valsts kanceleja, ne Tieslietu ministrija pagaidām to nekomentē. "Tieslietu ministrijā nav saņemti dokumenti, kuriem nepieciešama oficiāla saskaņošana, un bez pilnas dokumentu paketes izpētes Tieslietu ministrija nevar sniegt viedokli," skaidro Tieslietu ministrijas pārstāve Laura Pakalne.

Savukārt Satiksmes ministrija (SM) atbildes uz Neatkarīgās uzdotajiem jautājumiem izplatīja paziņojumā presei, kurā norāda, ka tā šo jautājumu ir izskatījusi kopā ar Tieslietu un Finanšu ministriju, kā arī Iepirkumu uzraudzības biroju. "Izmaiņas jau notikušas virszemes televīzijas konkursa nosacījumos, un, paredzot Lattelecom apraides tiesību termiņa pagarināšanu līdz 2018. gadam apmaiņā pret dekoderiem, būtu normatīvo aktu un konkurences tiesību normu pārkāpums, kā arī radītu tiesvedības draudus. Šādi secinājumi izriet no valsts institūciju atzinumiem, ko saņēmusi Satiksmes ministrija. Ņemot vērā viedokļus, izmaiņas jau notikuša konkursa nolikuma nosacījumos nav iespējamas," norāda Satiksmes ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida.

Tomēr Satiksmes ministrija uzskata, ka esošo regulējumu par televīzijas programmu zemes apraidi ciparu formātā pēc 2013. gada 31. decembra var precizēt jaunajā Elektronisko mediju likumprojektā. Tādējādi tiktu nodrošināta pakalpojuma nepārtrauktība un pēctecība, un lietotājs 2014. gada 1. janvārī varētu skatīties sabiedriskās televīzijas un komerciālo raidorganizāciju veidotās bezmaksas programmas atbilstošā kvalitātē. "Satiksmes ministrija lūgs Lattelecom izvērtēt uzņēmuma iespējas nodrošināt dekoderus tām maznodrošinātajām mājsaimniecībām, kuras televīzijas signāla uztveršanai vēl līdz šim izmanto zemes analogo apraidi," piebilst I. Eida. Neatkarīgā jau rakstīja, ka ciparu TV apraides ieviesējs Lattelecom nācis klajā ar priekšlikumu – apgādāt ar bezmaksas dekoderiem apmēram 70 000 mājsaimniecību un piemērot 25 procentu atlaidi par apraidi nacionāliem kanāliem, ja valdība pagarinās izsniegto radiofrekvenču lietošanas licenci par pieciem gadiem. Pagaidām Lattelecom šī licence ir izsniegta līdz 2013. gada beigām.

Svarīgākais