NAA rektors: Reģionos ir liela interese par bruņotajiem spēkiem

© Lauris Vīksne/ f64 photo agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Latvijas Nacionālās aizsardzības akadēmijas (NAA) rektors Georgs Kerlins apstiprināja, ka interese par bruņotajiem spēkiem un militāro darbību Latvijas reģionos kopumā ir liela.

G. Kerlins arī atzina, ka pagājušajā gadā bija vērojams neliels pieteikumu skaita kritums uz studijām akadēmijā. turklāt šogad pirmo reizi vislielākās problēmas jauniešu uzņemšanā sagādāja nepietiekamais vērtējums centralizētajos eksāmenos nevis medicīnas komisijas vērtējums. Citos gados tieši medicīnas komisijas vērtējums liedza vairākiem jauniešiem studēt akadēmijā. "Parasti medicīnas komisija ir galvenais šķērslis, lai iekļūtu akadēmijā. Aptuveni 1/3 daļa katru gadu neiztur šo pārbaudi,'' stāsta G. Kerlins.

NAA rektors arī pauž, ka akadēmijas mācību saturs tiek pielāgots šī brīža notikumiem pasaulē. Taujāts par ārzemju speciālistu piesaisti akadēmijas darbībā Kerlins atzina: "Es nenoniecinātu mūsu akadēmisko personālu, jo viņi ir speciālisti, kuri veic pētījumus Aizsardzības ministrijas vajadzībām. Turklāt ārzemju pasniedzēji dod kvalitatīvu pienesumu šai izglītības nozarei."

Saistībā ar notikumiem pasaulē un kiberuzbrukumu skaita palielināšanos akadēmijā ir izveidots jauns studiju novirziens tieši saistībā ar IT nozari. Tajā rekrutē jau esošus IT speciālistus un apmāca specifiskām militārajām vajadzībām.

Tomēr Akadēmijā ir vērojams arī studentu atbirums, kas galvenokārt parādās uzreiz pēc militārās pamatapmācības posma iziešanas. Šobrīd aptuveni 20% no akadēmijā uzņemtajiem jauniešiem katru gadu pēc pamatapmācības kursa beigšanas maina savu izvēli un studijas akadēmijā neturpina.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais