Keris: Naudu veselības aprūpei varētu ņemt no solidaritātes nodokļa

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

Veselības aprūpei nepieciešamo papildu finansējumu varētu ņemt no līdzekļiem, kas iekasēti solidaritātes nodoklī, kā arī no pensiju otrā līmeņa, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris.

Pēc viņa domām, solidaritātes nodokļa veidā iekasētos līdzekļus valsts varētu novirzīt, piemēram, pacientu iemaksu mazināšanai. Keris uzsvēra, ka minētā nodokļa ieņēmumi pērn pildījušies labāk, nekā iecerēts. "25 miljoni [eiro] - tā tomēr ir nozīmīga summa. Arī nodokļu maksātāju skaits ir pieaudzis, kas nozīmē, ka sistēma darbojas," vērtēja arodbiedrības vadītājs.

Pēc viņa domām, cits iespējamais veselības aprūpes papildu finansējuma avots varētu būt otrais pensiju līmenis, kas, spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, līdz šim strādājis ar ļoti zemu lietderīgumu. "Iespējams, ka daļu no sociālās apdrošināšanas iemaksām, kas līdz šim tiek virzītas otrajam pensiju līmenim, varētu novirzīt veselības aprūpei," pieļāva Keris.

Kā ziņots, veselības aprūpes finansējuma pieaugumu, kā arī mediķu atalgojuma palielināšanu LVSADA uzskata par nozares šī gada prioritāti. Vaicāts, kādam jābūt adekvātam finansējumam, Keris iepriekš norādīja, ka jāņem vērā starptautisko organizāciju ieteikumi, proti, nozarei jāatvēl 4% no iekšzemes kopprodukta, un "jo ātrāk, jo labāk".

Svarīgākais