Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Apstrīd LVC iepirkumu par inteliģento transporta sistēmu elementiem

© Mārtiņš Zilgalvis/ f64 photo agency

AS ''Latvijas Valsts ceļi'' (LVC) iepirkumā par inteliģento transporta sistēmu elementu uzstādīšanu uz autoceļa E67 posma iesniegtas divas sūdzības, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) mājaslapā.

Sūdzību iesniegusi SIA ''Fima'', kā arī Lietuvas kompānija ''NRG-MC''. IUB vēl nav noteicis sūdzību izskatīšanas termiņu.

Iepirkuma ''Tehniskā projektēšana, pirmsinstalācijas darbi un ceļa inteliģento transporta sistēmu elementu uzstādīšana, modernizācija un pielāgošana uz autoceļa E67 ceļa posma Latvijā'' prognozētā līgumcena ir 887 616 eiro. Pieteikšanās termiņš - 21.februāra plkst.10.

Pēc LVC paustā, attiecīgajā projektā ''SMART E67'' līdz 2018.gada rudenim plānots uzstādīt mainīgās informācijas ceļa zīmes, modernizēt esošos luksoforus un pielāgot tos adaptīvam darba režīmam (gaismas tiek pārslēgtas, ņemot vērā aktuālo satiksmes situāciju), uzstādīt jaunas laikapstākļu stacijas un modernizēt esošās, kā arī izveidot satiksmes reāllaika videonovērošanu un negadījumu novēršanas risinājumus atsevišķos satiksmes mezglos.

Latvijā ''SMART E67'' ir vērsts uz pasažieru transporta plūsmas un kravu

pārvadājumu efektivitātes (samazināt braukšanas laiku) un drošības paaugstināšanu ''Via Baltica'' posmā no Ainažiem līdz Lietuvas robežai.

''SMART E67'' tiek realizēts Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) pārrobežu sadarbības programmā ''Interreg Central Baltic''. Iniciators un vadošais partneris ir LVC, un projekts tiek īstenots sadarbībā ar Igaunijas Ceļu administrāciju. Viedās transporta sistēmas elementus paredzēts uzstādīt uz ''Via Baltica'' gan Latvijā, gan Igaunijā, posmā Tallina-Rīga-Bauska-Lietuvas robeža. Projekta kopējās izmaksas ir 2,5 miljoni eiro, no tiem 85% ir ERAF līdzfinansējums. Latvijai pieejamais finansējums ir 1,4 miljoni eiro, no kuriem 1,2 miljoni ir ERAF līdzfinansējums.

Projekts ir sācies 2015.gadā, un faktiskie darbi, ko sabiedrība varētu redzēt, plānojams, sāksies 2018.gada pavasarī. Atsevišķi sagatavošanās darbi sāksies jau šopavasar.