Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis pazeminās, savukārt Gaujā un Daugavā paaugstinās

Kurzemes un Zemgales upēs ūdens līmenis pārsvarā pazeminās, savukārt visstraujāk paaugstinās Gaujā pie Valmieras, ūdens līmenis ceļas arī Daugavā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Ventā, Abavā un Bārtā ūdens līmenis pazeminās ar intensitāti 6-15 centimetri diennaktī, Lielupes augštecē, Mēmelē, Mūsā un Svētē 1-13 centimetri diennaktī.

Lielupē posmā no Jelgavas līdz Kalnciemam ūdens līmenis diennaktī cēlies par 2-3 centimetriem. Irbē kopš maksimuma 4.aprīlī līmenis pazeminājies par 4 centimetriem, turpretī Misā līmenis joprojām vēl paaugstinājies par 1 centimetru diennaktī.

Ūdens līmeņi pazeminās arī daļā Latgales un Vidzemes upju: Rēzeknē, Ošā, Dubnā, Pededzē, Ogrē, Lielajā Juglā, Amatā, Salacā un Gaujas augštecē ar intensitāti 3-25 centimetri diennaktī.

Turpretī Gaujas vidustecē un lejtecē, Aiviekstes un Salacas augštecēs ūdens līmeņi pārsvarā paaugstinās ar intensitāti 3-10 centimetriem diennaktī. Gaujā joprojām visstraujāk, par 46 centimetriem diennaktī, līmenis paaugstinās pie Valmieras.

Daugavā turpinās ūdens līmeņu celšanās ar intensitāti: Baltkrievijas teritorijā no Suražas līdz Verhņedvinskai 22-42 centimetriem, no Piedrujas līdz Jēkabpilij 9-21 centimetriem diennaktī.

Ledus sega vēl ir saglabājusies upes augštecē Krievijas teritorijā, bet no Veļižas līdz Vitebskai turpinās dažādas intensitātes ledus iešana.

Posmā no Verhņedvinskas līdz Zelķiem upe brīva no ledus, pie Pļaviņām ļoti reta ledus iešana un krastos saglabājas ledus krautņi.

Tuvākajās dienās ūdens līmeņu celšanās turpināsies Daugavā un Gaujā. Turpināsies Daugavas palieņu applūšana pie Krāslavas un posmā no Daugavpils līdz Līvāniem.

Turpināsies arī plašāka Gaujas palieņu applūšana pie Valmieras un Carnikavas. Lietus ietekmē arī citās Latvijas centrālās un austrumu daļas upēs vēl iespējama līmeņu paaugstināšanās, savukārt Kurzemes upēs līmeņi pārsvarā pazemināsies.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais