Reirs: Bērnu interesēm ir jābūt pirmajā vietā

© Dmitrijs Suļžics/ F64 Photo Agency

Ģimenēm sniegtais atbalsts primāri jānovirza atbilstoši bērna interesēm un vajadzībām, šodien, tiekoties ar Dobeles pašvaldības vadību, sacīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Vizītes laikā labklājības ministrs viesojās Dobeles novada pašvaldībā, kur tikās ar tās priekšsēdētāju Andreju Spridzānu, priekšsēdētāja vietnieku Gunti Safranoviču un izpilddirektoru Agri Vilku, kā arī Sociālā dienesta vadītāju Beatu Limanāni un Bāriņtiesas priekšsēdētāju Sandru Lapinsku-Leieri.

Pēc tikšanās Reirs uzsvēra, ka "mums ir līdzīga izpratne par sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu mērķiem, veidojot tos pārdomāti un plānojot efektivitāti ilgtermiņā". Viņš skaidroja, ka atbalstam ģimenēm jābūt mērķētam - tas var būt arī nepieciešamais pakalpojums vai cita veida atbalsts, ne vienmēr to veidojot kā finansiālu pabalstu. Tāpat Reirs norādīja, ka nepieciešams radīt apstākļus, lai ģimenei sniegtais atbalsts primāri būtu novirzīts atbilstoši bērna interesēm un vajadzībām.

Labklājības ministrs sarunas gaitā akcentēja ikviena bērna tiesības jau no piedzimšanas brīža. Demogrāfijas veicināšana nav tikai bērna piedzimšana un pirmais dzīves gads, pārliecināts bija Reirs un skaidroja, ka svarīga ir gan kopējā atbalsta sistēma ģimenei, gan pieejama un profesionāla ārpusģimenes aprūpe, ja tas nepieciešams bērna interesēs.

Viņš atgādināja, ka no 2018.gada Latvijā būs specializētas audžuģimenes, kas nozīmē īpaši apmācītus cilvēkus, kuri nodrošina bērna vecumam, individuālajai attīstībai un sociālajām iemaņām atbilstošu aprūpi.

Audžuģimeņu specializācija ietvers izglītības un atbalsta pakalpojumu pilnveidi, ciešu starpnozaru un starpsektoru sadarbību, kā arī finansiālo un sociālo drošību. 2017.gadā ieplānota apmācību programmas projekta izstrāde specializētajām audžuģimenēm un specializēto audžuģimeņu ikdienas darba pilotprojekts. Savukārt 2018 gadā tiks veikta ģimeņu reģionālo centru analīze un izveide, kā arī atlīdzības un sociālajā nodrošinājuma sistēmas izstrāde un ieviešana.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais