Šogad pieteicies rekordliels skaits "Zilā karoga" pretendentu

© Aivars Ķesteris/ f64 photo agency

Šogad starptautiskajam "Zilā karoga" sertifikātam aprit 30 gadi un Latvija to atzīmē ar rekordlielu pretendentu skaitu - Latvijā uz "Zilā karoga" saņemšanu 2017.gada sezonā pieteikumus iesniegušas 23 peldvietas un jahtu ostas, informēja Vides izglītības fonda pārstāvji.

Pagājušajā gadā Latvijā plīvoja 19 "Zilie karogi".

Šogad starp kandidātiem ir arī jauni pretendenti - pirmo reizi "Zilā karoga" saņemšanai izvirzītas Kauguru un Mellužu peldvietas, kā arī Jūrmalas jahtu osta.

"2017.gadu ANO ir pasludinājusi par ilgtspējīga tūrisma gadu. Tā kā "Zilais karogs" ir pasaules populārākais tūrisma ekosertifikāts, kas tiek plaši atpazīts gan iedzīvotāju, gan pašvaldību un vides institūciju vidū, tas ir viens no ANO sadarbības partneriem un būtisks atbalsts ilgtspējīga tūrisma veicināšanā. Latvijā "Zilā Karoga" programma ir būtiski paaugstinājusi peldvietu un piekrastes apsaimniekošanas kvalitāti un standartus daudzās pašvaldībās, sniegusi iespējas sabiedrībai līdzdarboties ar vidi saistītu lēmumu pieņemšanā, kā arī izveidojusies par pozitīvu sadarbības instrumentu vides aizsardzības un sabiedrības veselības jomā," sacīja Vides izglītības fonda pārstāvis Jānis Ulme.

"Zilā karoga" kritēriju ieviešana nodrošina pilnvērtīgu metodoloģiju peldvietu apsaimniekošanai, kurā ir ņemti vērā visi vides aizsardzības un ilgtspējīgas attīstības faktori, un pievērsta liela uzmanība vides kvalitātes uzturēšanai un bioloģiskās daudzveidības aizsargāšanai, tādējādi garantējot drošu atpūtu tīrā vidē. Iesaistoties kampaņā, pašvaldības apņemas īstenot arī plašākas vides informācijas un izglītības iniciatīvas. Pagājušajā sezonā 47 valstīs plīvoja 4266 "Zilie karogi", no tiem Latvijā - 19.

Lai nodrošinātu neatkarīgu un pilnvērtīgu pieteikumu izvērtēšanu, "Zilā karoga" pieteikumi tiek vērtēti divos līmeņos - nacionālajā un starptautiskajā. Latvijā "Zilā karoga" kandidātus vērtē nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir pārstāvji no Vides ministrijas, Satiksmes ministrijas, Veselības ministrijas, Valsts Ugunsdrošības un glābšanas dienesta, Valsts tūrisma attīstības aģentūras, Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Zēģelētāju savienības, Vides aizsardzības kluba un citām institūcijām un organizācijām.

"Zilā karoga" Nacionālo žūriju vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Saskaņā ar "Zilā karoga" nacionālās žūrijas pieņemto lēmumu, šogad starptautiskajai žūrijai kā pilnīgi atbilstošas visām sertifikācijas prasībām ir izvirzītas 17 peldvietas un trīs jahtu ostas, tāpat arī vēl divas peldvietas ir izvirzītas papildu vērtēšanai, līdz ar to kopējais sertifikāciju skaits Latvijā "Zilā karoga" jubilejas sezonā var sasniegt pat 22.

Starptautiskajai žūrijai izvirzītie kandidāti ir - Daugavpils peldvieta "Stropu Vilnis", Daugavpils Stropu ezera peldvieta, Engures kempinga Abragciems peldvieta, Jēkabpils Radžu ūdenskrātuves peldvieta, Jūrmala Jaunķemeru peldvieta, Jūrmalas Bulduru peldvieta, Jūrmalas Dubultu peldvieta, Jūrmalas Dzintaru peldvieta, Jūrmalas Majoru peldvieta, Jūrmalas Mellužu peldvieta, Kuldīgas Mārtiņsalas peldvieta, Liepāja Dienvidrietumu peldvieta, Liepāja "Peldvieta pie Stadiona", Liepājas Beberliņu peldvieta, Limbažu Lielezera peldvieta, Rīgas Vakarbuļļu peldvieta, Ventspils pilsētas pludmale, "Liepāja Marina", "Pāvilosta Marina" un Jūrmalas osta.

Savukārt papildu vērtēšanai izvirzīta Jūrmalas Kauguru peldvieta un Saulkrastu peldvieta "Centrs".

Nacionālais peldvietu sertifikāts atkārtoti piešķirts Rīgas pilsētas Vecāķu peldvietai, izsakot cerību, ka jau nākamajā sezonā arī Vecāķos varēs plīvot "Zilais karogs". Arī citām Latvijas peldvietām, kas vēlas uzsākt ceļu uz "Zilā karoga" iegūšanu, līdz 1.maijam ir iespēja pieteikt peldvietu sertifikāta saņemšanai. "Zilā karoga" izvērtēšanas otrā kārta starptautiskā līmenī norisināsies līdz aprīļa beigām un maija sākumā uzzināsim rezultātus.

"Zilo karogu" Latvijā piešķir Vides izglītības fonds (VIF), kas ir dibināts ar mērķi veicināt ilgtspējīgu attīstību ar vides izglītības palīdzību. VIF pamatktivitātes ir saistītas ar pasaules vadošās vides izglītības organizācijas "Foundation for Environmental Education" programmu īstenošanu Latvijā.

Latvijā "Zilā karoga" programmu īsteno Vides izglītības fonds sadarbībā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

Svarīgākais