Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Difterijas vakcīna bez maksas tikai pie ģimenes ārsta

© F64

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) aicina iedzīvotājus vakcinēties pret difteriju, taču Neatkarīgās lasītāji, kuri vēlētos atsaukties šim aicinājumam un pret difteriju beidzot revakcinēties, sastapušies ar dīvainu situāciju – vai nu vakcinācijas dienestos tiek prasīta samaksa par difterijas vakcīnu, vai vakcinācija tiek atteikta, jo nav ģimenes ārsta norīkojuma.

Atteikumi vakcinēt pret bīstamo slimību, kas Latvijā joprojām izplatās, un janvārī pat reģistrēts kārtējais nāves gadījums, saņemti Vakcinācijas dienestā un veselības punktos, kas vakcinē ceļotājus uz eksotiskām zemēm. «Ja Latvija patiešām ir valsts Eiropā, kur visvairāk cilvēku inficējas ar difteriju, kāpēc difterijas vakcīnai nav visplašākā pieejamība arī bez ģimenes ārsta iesaistes?» Neatkarīgajai vaicā rīdziniece Ilze, kura apņēmusies vakcinēties pret difteriju. Par šādu problēmu stāsta arī cilvēki, kuri nedzīvo tajā pašā pilsētā, kur viņu ģimenes ārsts.

SPKC speciāliste Anete Jansone norāda, ka difterijas vakcīna ir valsts apmaksāta, un, lai saņemtu valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu, ir jāiet pie ģimenes ārsta un jānosaka veselības stāvoklis. Tas nepieciešams pirms vakcinācijas. Pēc tam vakcināciju veic vai nu ģimenes ārsta praksē, vai tiek izsniegts nosūtījums uz vakcinācijas kabinetu. «Bez nosūtījuma vakcinācija būs maksas pakalpojums pēc ārstniecības iestādes noteiktā maksas pakalpojumu cenrāža,» uzsver A. Jansone. Vakcinācijas iestādēm ir tiesības veikt vakcināciju par maksu, izmantojot vakcīnas, kas iegādātas ārpus valsts pasūtījuma, ja vakcinējamā persona tam piekrīt, taču tad ārstniecības personu pienākums ir informēt pacientus par iespēju vakcinēties bez maksas.

Maksa par difterijas vakcīnu var sasniegt 30 eiro. Tāpat jāatgādina, ka difterijas vakcīna ilgus gadus tiek ražotā kombinācijā ar vakcīnu pret stingumkrampjiem, jo vakcinācijas un balstvakcinācijas periodiskums ir vienāds, proti, pieaugušā vecumā tas ir ik pēc desmit gadiem. Kombinētās vakcīnas efektivitāte un drošums ir pierādīti, uzsver SPKC.

***

Uzziņai

Cik cilvēku ir vakcinējušies pret difteriju (%)?

Kurzemē 77,5

Latgalē 76,6

Pierīgā 69,5

Rīgā 46

Vidzemē 76,3

Zemgalē 78,7

Latvijā 65,3

Avots: Slimību profilakses un kontroles centrs