Iekustas elektroniskā paraksta lietošana

© Saulius Žiūra/ F64 Photo Agency

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs sveic pašvaldības – aktīvākās e-paraksta lietotājas.

E-parakstīšanās čempionu godā pērn Rīgas dome, Rēzeknes un Ventspils novada pašvaldības. Rīgas dome seko valsts iestādēm kā otrs aktīvākais e-paraksta lietotājs valstī. Rēzeknes novada pašvaldības darbinieki pērn e-parakstu lietojuši par nepilniem 50% biežāk nekā gadu iepriekš. Ventspils novada pašvaldība pie trešās vietas tikusi ar visstraujāko e-paraksta lietošanas reižu pieaugumu.

Ventspils novadam seko Tukuma, Bauskas, Ķekavas, Jelgavas novada un Daugavpils pilsētas pašvaldība, pirmā desmitnieka beigās Talsu un Salacgrīvas novadu domes. Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs šo pašvaldību pārstāvjus klātienē sveica pagājušo piektdien Latvijas pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksmē.

Uzmundrinājums pašvaldībām vajadzīgs arī tāpēc, ka pat ar būtisku e-paraksta lietošanas reižu skaita pieaugumu visas pašvaldības kopā 2016. gadā vēl arvien devušas tikai 6,2% no kopējā e-paraksta lietošanas reižu skaita valstī.

Kopumā 2016. gadā e-paraksts lietots 4,1 miljonu reižu, kas ir par nepilnu miljonu vairāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinot ar 2015. gadu, e-paraksta lietošanas reižu skaits pieaudzis gandrīz par 30%, bet salīdzinot ar 2014. gadu - par 80%.

Starp e-paraksta nesējiem lietošanas skaita ziņā vēl arvien populārākā ir Latvijas Valsts radio un televīzijas centra izsniegtā e-paraksta viedkarte, tai seko virtuālais e-paraksts un e-paraksts e-identifikācijas (ID) kartē.

***

Aktīvāko eparaksta lietotāju

pašvaldību TOP 10

2016. gadā

1. Rīgas pilsētas dome

2. Rēzeknes novada pašvaldība

3. Ventspils novada pašvaldība

4. Tukuma novada dome

5. Bauskas novada administrācija

6. Ķekavas novada pašvaldība

7. Jelgavas novada pašvaldība

8. Daugavpils pilsētas dome

9. Talsu novada pašvaldība

10. Salacgrīvas novada dome