NOSKAIDRO, par ko piemaksā drēbju pircēji Latvijā

© Ekrānšāviņš no avīzes

Gatavo apģērbu tirgotāji nekautrējas no tādām cenu zīmēm, kuras apliecina šo preču sadārdzināšanu Latvijā attiecībā pret citām valstīm, kurās tiek pārdotas pilnīgi vienādas preces.

Konkrētais gadījums attiecas uz kreklu, kuru Reserved veikalā Rīgā mēģināja pārdot par 19,99 eiro, bet pārdeva par 7,99 eiro atbilstoši pēdējai uzlīmei uz cenu zīmes, kas laika gaitā kļuvusi par cenu kolekcijas glabātavu. Preces sākotnējā, tipogrāfijā nodrukātā cena bijusi 14,99 eiro, bet Latvijā to mēģināja pārdot par 5 eiro jeb par 1/3 daļu dārgāk. Tomēr pircēju rakstura stingrība neizdot pārdesmit eiro par visai vienkāršu apģērba gabalu izrādījās spēcīgāka par veikala vēlēšanos šo naudu dabūt. Pēc veikala atkāpšanās trijos paņēmienos līdz 12,99 eiro, 9,99 eiro un beidzot līdz 7,99 veikals tika no preces vaļā. Reserved preču zīmi apsaimniekojošās SIA LPP Latvia ltd. mārketinga vadītāja Inga Džerdžija paskaidroja, ka «cenu zīmes tiek ražotas ilgi pirms produkts ir pabeigts un gatavs sūtīšanai uz veikaliem. Kad produkts ir gatavs, tas vēlreiz tiek izvērtēts (izvērtēšanā ir daudzi aspekti). Cena var gan samazināties, gan paaugstināties.»

Šajā gadījumā jābrīdina arī no iespējas sajaukt LPP ar kādreiz skaļo Latvijas Pirmo partiju. Saistības tur nav nekāds, LPP ir nosaukums Polijas uzņēmumam, kas nodarbojas ar apģērbu pasūtīšanu Āzijā un pārdošanu Eiropā, kur tas izvērsis meitasuzņēmumus. Firmas.lv datubāze liecina, ka īpašumtiesības uz Latvijas uzņēmumu poļi ne ar vienu nedala. 2015. gadā uzņēmums spējis nopelnīt 713 tūkstošus eiro. Polijas mātesuzņēmums sagādā preces veikalu ķēdēm Reserved, Cropp, House, MOHITO, SiNSAY un Tallinder.

Poļu ieguvumi Latvijā ir pieticīgi, salīdzinot ar Valsts ieņēmumu dienesta liecību, ka 2015. gadā tas saņēmis no LPP Latvija ltd. gandrīz 3,5 miljonus eiro. Tie ierindo šo uzņēmumu ārkārtīgi augstajā 178. vietā Latvijas nodokļu maksātāju sarakstā, kurā nosaukto uzņēmumu kopskaits sniedzas uz 178 tūkstošiem. Šajā vietā jāsaminstinās ar tradicionālo padomu darīt visu iespējamo, lai izvairītos pirkt apģērbus un daudzas citas preces Latvijā. No vienas puses, nav patīkami redzēt demonstratīvo uzcenojumu par 1/3 daļu, bet, no otras puses, katrs pirkums Latvijas apģērbu veikalos ir uztverams arī kā daļēji brīvprātīgs ziedojums Latvijas valstij un tādējādi arī pašiem pircējiem, kuriem Latvijas valsts bankrots neko labu nesola.

Visticamāk, ka Latvijā nav kapitāla un izdarīgu cilvēku, lai spētu atdabūt to naudu, ko Latvijā nopelna poļi par starpniecību starp cilvēkiem, kuri nēsā apģērbu Latvijā un sašuj apģērbu Bangladešā, no kurienes nācis konkrētais krekls. Interneta portāla Alibaba sadaļā, kas attiecas uz vairumtirdzniecību, apģērbiem un Bangladešu, šobrīd aktuāls ir piedāvājums pirkt šādam kreklam kaut cik līdzīgu apģērba gabalu par 3-4 ASV dolāriem ar minimālo pirkuma apmēru no 5000 gabaliem Cena ietver apģērba iekraušanu kuģī Bangladešas ostā, bet līdz Rīgai un tālāk līdz pircējiem prece jānogādā uz pārdevēja rēķina.