VM: Neatliekamā medicīniskā palīdzība ir jānodrošina visiem, neatkarīgi no nodokļiem

© Ilze Zvēra/ f64 photo agency

Ideja par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas piesaisti sociālā nodokļa nomaksai ir jādiskutē kopējās valsts nodokļu politikas kontekstā, sacīja Veselības ministrijas valsts sekretārs Kārlis Ketners.

Viņš norādīja, ka šobrīd spēkā ir valdības apstiprināta koncepcija par veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeli, kas paredz Satversmē noteikto universālo veselības aprūpes pārklājumu visiem Latvijas nodokļu rezidentiem. Tomēr kopumā ideja par veselības pakalpojumu sniegšanas piesaistīšanu sociālā nodokļa nomaksai ir diskutējama kopējas nodokļu politikas kontekstā.

Viņš gan atgādināja, ka Satversme jebkuram garantē tiesības uz veselības aprūpi. Līdz ar to, arī pie jebkuriem ierobežojumiem neatliekamā medicīniskā palīdzība būs jānodrošina pilnīgi visiem cilvēkiem neatkarībā no maksātajiem nodokļiem. Šāda pakalpojuma groza dalīšana var novest pie palielināta spiediena uz neatliekamo palīdzību, pieļāva Ketners.

Jau ziņots, ka meklējot risinājumus, kā novērst potenciālos mīnusus sociālajā budžetā, tiek domāts par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas sasaisti ar nodokļu nomaksu un minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, LTV "Rīta panorāmā" pastāstīja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Politiķis pastāstīja, ka pašlaik esot iezīmējušies divi galvenie iespējamie risinājumi, taču esot iespējams, ka parādās vēl kādi citi. Viens no tiem ir jau visai senā ideja, kas paredz valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu piesaistīt sociālā nodokļa nomaksai. Par šo ideju koalīcijas partneri gan jau reiz nebija spējuši vienoties, un Reiram arī pašlaik esot grūti spriest par politisko atbalstu.

Svarīgākais