Baltās olas par 30 procentiem dārgākas nekā pērn

Lieldienu laikā visiem pietiks gan balto, gan brūno olu, solīja a/s Balticovo valdes priekšsēdētājs Arnis Veinbergs. Lieldienām uzņēmums baltās olas importēja no Somijas. Iespējams, tāpēc to cena ir par aptuveni 30% augstāka nekā pērn.

Šogad dārgāk

Baltās olas veikalos iegādājamas par augstāku cenu nekā iepriekšējos divos gados. Pērn Rimi veikalos desmit baltās Balticovo olas maksāja 0,99 latus, Maxima – 0,69 latus. 2008. gadā Maxima veikalos desmit baltās olas maksāja 0,77 latus, bet Rimi to pārdošanā nebija.

Savukārt šo ceturtdien Rimi lielveikalos 10 baltās olas maksāja 1,19 latus (par 20% dārgāk nekā pērn), un ne visos veikalos tās bija nopērkamas. Rimi lielveikalā Valdemāra ielā ceturtdienas pusdienas laikā baltas olas meklēt bija velti – tās bija izpirktas, un pārdevējas apgalvoja, ka līdz Lieldienām to krājumi netiks papildināti. Savukārt Maxima lielveikalos desmit baltās olas ceturtdien maksāja 99 santīmus (par 40% dārgāk nekā pagājušajā gadā). Nedēļas sākumā to cena bija tāda pati kā Rimi veikalos – 1,19 latu.

Pērk uz pusi vairāk

Lieldienas tradicionāli ir laiks, kad olu realizācija palielinās par 50%. Rimi lielveikalos pēdējo divu nedēļu laikā pieprasījums pēc olām audzis par 30 procentiem, bet paipalu olām pieprasījums audzis pat par 40%. "Veikalos jau nopērkamas baltās olas, kas aktīvi tiek iegādātas uz gaidāmajiem svētkiem. Pircēju paradumi olu patēriņa ziņā pēdējo gadu laikā ir mainījušies. Šobrīd tiek pirkts tik daudz olu, cik paši svētku svinētāji plāno patērēt," Neatkarīgajai teica Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Arī Maxima veikalos nopērkamas gan baltas un brūnas vistu olas, gan papailau olas. Strausu olas gan šogad nav iegādājamas, atzina Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš.

Krāso paši

Pēc Maxima Latvija pasūtījuma veiktajā iedzīvotāju aptaujā pētījumu kompānija Rait noskaidroja, ka tikai 3,8 procenti aptaujāto plāno iegādāties jau nokrāsotas olas. Pārējie olas krāsošot paši.

Tā kā Lieldienu laikā tiek īpaši meklētas baltās olas, uzņēmums šogad tās iegādājies no kolēģiem Somijā, fasē un izplata lielveikalu tīklos. Taču pieprasījums pēc baltajām olām ir tikai Lieldienās. Pārējā laikā 90 %pircēju izvēlas brūnās olas, jo, kā skaidroja A. Veinbergs, nostiprinājies uzskats, ka brūnās olas ir kvalitatīvākas. Balticovo apgrozījumu galvenokārt veido olu pārdošana industriālajiem klientiem. Ikdienā 70% Balticovo saražoto olu nokļūst pārstrādē, 30% – mazumtirdzniecībā. Lieldienās proporcija mainās.

Balticovo ik dienu tiek iegūti 1,4 miljoni olu, ik mēnesi – 42 miljoni olu, bet gadā saražoto olu apjoms pārsniedz 500 miljonus.