Lielupē pēc spridzināšanas veidojas stāvkrasts

© Mārtiņš Zilgalvis, f64

Ledus spridzināšanas dēļ Lielupe kļuvusi dziļāka un vietām izveidojušies netipiski stāvkrasti. Tie ir nedroši un cilvēkiem bīstami, brīdina Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Ar laiku armijas radītie postījumi mazināsies, jo būtisks kaitējums dabai nodarīts nav.

Izskanējusi ziņa, ka Lielupes grīvā pēc ledus iešanas izpostīta Vakarbuļļu krasta pludmale, jo 26. martā Nacionālo bruņoto spēku speciālistiem nācās spridzināt sēkli Lielupes grīvā. Pretējā gadījumā upe varēja izlauzt ceļu sev tīkamā gultnē, nopietni apdraudot tuvumā dzīvojošos ļaudis. Karavīri sēkli esot spridzinājuši apmēram astoņas līdz desmit reizes. Biezais ledus nespēja izlauzt ceļu uz jūru, Lielupē sāka celties ūdens līmenis, un applūda Jelgava un pilsētas apkārtne. Tā nu, lai glābtu jelgavniekus, pašlaik ir papostīta Piejūras dabas parka teritorijā Rīgā. Tomēr rīdzinieku iecienītajai un ekosertifikāta – Zilā karoga – standartiem atbilstoši iekārtotajai Vakarbuļļu pludmalei nav ne vainas, cietis ir tikai krasts Lielupes grīvā.

"Labajā krastā ir izskalojumi, pēc spridzināšanas straume bija liela un upe nedaudz mainīja gultni. Domāju, netika ņemts vērā, ka spridzinot varētu mainīties upes gultne," uzskata Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības, saziņas un kontroles nodaļas vadītājs Andris Širovs. Viņš apskatījis notikuma vietu un stāsta, ka straume kļuvusi rāmāka un tā upes krastus vairs nenoskalo. Tomēr puskilometra garumā Lielupes krastā ir izrauti trīs vai četri robi. Ar saknēm izgāzti arī pārdesmit koki, kas sakrituši krustu šķērsu, kā arī izveidojušās pārkares. Tās ir bīstamas un var iebrukt, tāpēc dabas speciālisti brīdinājuši Rīgas pašvaldības policiju. A. Širovs vērtē, ka dabai visticamāk kaitējums nav nodarīts. Toties ainaviski Lielupe ir ieguvusi stāvkrastus, kas tai nav tipiski. Arī jūrā izveidojušies sēkļi, kas tur iepriekš nav bijuši. "Pēc vējiem viss dabiski sakārtosies," mierina dabas aizsardzības speciālists.

Pēdējā marta darba dienā arī Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas vadītājs ar savu komandu bija izbraucis apskatīt ledus un sapieru sastrādāto. Vakarbuļļos ūdeņiem tuvākās mājas tomēr atrodas pietiekami tālu, lai nevajadzētu bažīties, ka tās ieskalos Lielupē. Taču, kā solīja Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas teritorijas apsaimniekošanas un attīstības nodaļas vadītāja Tatjana Židele, postījumu apmērs būs zināms pēc Lieldienām, tāpat kā to novēršanai nepieciešamās izmaksas, ja vien dabas aizsardzības institūcijas uzskatīs, ka aizsargājamā teritorijā kaut kas būtu jādara.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais