Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VID pēdējos trīs gados dzēsis nodokļu parādus desmit miljardus eiro apmērā

© f64

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēdējos trīs gados norakstījis jeb dzēsis nodokļu parādus, kas pārsniedz desmit miljardus eiro. Kopējā nepiedzīto parādu summa valstī ik gadu ir daudz lielāka, jo arī zvērinātiem tiesu izpildītājiem neizdodas vai nav iespējams piedzīt miljoniem eiro ik gadu.

Tādējādi VID norakstīts tiek gan vienu eirocentu liels parāds, gan tūkstošiem eiro, bet gadījumus, kad un kāpēc parādus nepiedzen, nosaka likumi. Saskaņā ar likumu Par nodokļiem un nodevām VID nodokļu parādus nesāk piedzīt, ja piedzenamā parāda kopsumma nav lielāka par 15 eiro (ar dažiem izņēmumiem).

«Pirms vairākiem gadiem internetā nejauši ieraudzīju informāciju, ka esmu parādā Valsts ieņēmumu dienestam vienu santīmu un ka tas ir ticis norakstīts. Šogad, meklējot informāciju par kādu ar mani nesaistītu uzņēmumu, izlēca informācija, ka man atkal bijis parāds - nu jau 36 eirocenti, un arī tas dzēsts. Mazliet nobrīnījos, kādā veidā esmu iekļuvusi parādniekos, bet, ja jau Ieņēmumu dienests to visu ir norakstījis, lai tā būtu,» Neatkarīgajai stāsta rīdziniece Andra.

VID skaidro, ka valsts budžetā pilnīgi vai daļēji ieskaitāmo nodokļu parādus, kā arī nokavējuma naudas un soda naudas jeb nodokļu parādus dzēš normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos. Viens no tādiem - parāda apmērs. Viena centa dēļ parāda piedziņu neuzsāks, lai gan arī VID atsevišķās situācijās izmantojot zvērinātu tiesu izpildītāju pakalpojumu. Neatkarīgā pērn rakstīja, ka Tieslietu ministrija sniedza atbildi: tās rīcībā nav informācijas par nepiedzītajām summām, ar kuru piedziņu nodarbojas zvērināti tiesu izpildītāji un kuras iet garām valsts un pašvaldību kasēm. Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētājs Andris Spore sarunā atzina, ka neatgūto sodu apmērs ir liels, jo administratīvo sodu bieži uzliekot tiem, kas to neesot spējīgi nomaksāt, vai personām, no kurām to nevarot piedzīt. Vai arī iestājies noilgums.

VID nodokļu parādus noraksta, piemēram, ja no mirušā nodokļu maksātāja mantiniekiem nav iespējams piedzīt nodokļu parādus; ja lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu ir zaudējis spēku; ja triju gadu laikā no maksājuma termiņa iestāšanās nav pieņemts lēmums par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu; maksātnespējas gadījumā. Starp citu, arī tad, ja pārmaksātos nodokļus nepieprasa atpakaļ, VID tos ieskaita Valsts kasē.

Pārliecināties, vai sev nezināmā veidā cilvēks nav iekļuvis parādnieku sarakstā, var VID mājaslapā, kur reizi ceturksnī tiek publicēti lēmumi par nodokļu maksājumu dzēšanu, un tagad fiziskas personas personas kods vairs netiek publicēts. Iepriekš - gan, bet tas notika atbilstīgi tā brīža likumiem. Tiesa, ja labi pameklē, tad vecā informācija ar personas kodiem arī ir internetā atrodama.

***

DZĒSTIE NODOKĻU PARĀDI, EIRO

2014. gadā 368 151 250,80

2015. gadā 325 565 834,38

2016. gadā 500 822 942,29

Avots: VID