Prasa atbildību Veselības ministrijai par nepilnībām veselības aprūpes sistēmā

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Saeimas deputāti dod ļoti ilgu laiku Veselības ministrijai sniegt starpziņojumu par Valsts kontroles revīzijā atklātajām nepilnībām veselības aprūpes sistēmā. Dokumenta sagatavošanai vajadzīgs gads. Taču bez uzmanības nav atstāta cita būtiska problēma, ko uzsvērusi Valsts kontrole, un tā ir lauku reģionu pacientu nokļūšana pie ģimenes ārstiem, ko Saeimas deputāti vērtēs īpaši sasauktā komisijas sēdē.

Valsts kontroles padomes locekle Inga Vārava norādīja: revīzijā konstatēts, ka Veselības ministrijas darbības nav pietiekamas, lai nodrošinātu savlaicīgu un pieejamu veselības pakalpojumu iedzīvotājiem. «Veselības ministrijai jāiesaistās veselības aprūpes pakalpojuma pieejamības nodrošināšanā un jēdziens «veselības aprūpes pieejamība» beidzot jāpiepilda ar konkrētu saturu, nosakot pienākumu sadalījumu starp Veselības ministriju un pašvaldībām,» teica I. Vārava.

Valsts kontrole revīzijā Vai ambulatorā veselības aprūpes sistēma Latvijā ir pilnveidojama? vērtējusi ģimenes ārstu pieejamību lauku reģionos, šo ārstu apmaksas sistēmu saistībā ar kvalitātes kritērijiem un citus jautājumus. Daudzās valstīs ģimenes ārstu darbības efektivitāti raksturo tas, ka samazinās nosūtījumu skaits, taču Latvijā šāds kritērijs nav ieviests. Revīzijā secināts, ka nosūtījumu skaits Latvijā (676 nosūtījumi uz 1000 pacientiem) gandrīz divas reizes pārsniedz nosūtījumu skaitu vidēji Eiropā (363 nosūtījumi). Ģimenes ārstu asociācijas gan skaidroja šo faktu citādi - nevis ģimenes ārsti kaut ko nevēlas darīt, bet Veselības ministrija ar noteikumiem, kuri ierobežo ģimenes ārstus, neļauj pieņemt lēmumus, tāpēc pacienti jāsūta pie speciālistiem... Valsts kontroles ziņojumā gan ir runāts par tādām manipulācijām, kuras var un drīkst veikt ģimenes ārsts; īpaši daudz pie speciālistiem nosūta Rīgas ārsti, mazāk - laukos strādājošie, kuri vairāk izdara paši.

Saeimā asākās diskusijas izvērtās par ģimenes ārstu pieejamību atsevišķos attālos novados, kur, kā konstatējusi Valsts kontrole, nav ne ģimenes ārstu pieņemšanas vietu, ne arī feldšerpunktu. Uz jautājumu, kā 2017. gadā Latgalē un Kurzemē atsevišķos pagastos cilvēki var tikt pie ģimenes ārsta un tajā pašā dienā atgriezties mājās, veselības ministre Anda Čakša atbildēja ar pretjautājumu: vai lai es autobusu parku atveru? Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Līga Kozlovska sacīja, ka par transportu atbild pašvaldības, un Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Ilze Rudzīte atbildēja vēl izsmeļošāk: par sabiedriskā transporta organizēšanu atbild pašvaldība, tomēr par tā nodrošināšanu - Satiksmes ministrija.

Veselības ministrija skaidro, ka likums Par pašvaldībām skaidri nosaka pašvaldību funkcijas, tajā skaitā veselības pieejamības nodrošināšanu, bet pieejamība definēta kā kvalitatīva un droša visiem iedzīvotājiem neatkarīgi no dažādiem faktoriem. Tā esot jānodrošina piecu darba dienu laikā, taču ko darīt cilvēkam, ja viņš dzīvo laukos un sabiedriskais transports nekursē katru dienu, valdības noteikumos, protams, nav ne vārda.



Svarīgākais