Šodien lasītājiem no jauna būs pieejama e-bibliotēka

Šodien darbu pēc neilgā pārtraukuma atsāks digitālā bibliotēka jeb e-bibliotēka. Piedāvāto darbu krājums gan būs mazāks nekā pirms serveru izņemšanas.

"Krājuma saturs tiks indeksēts, tādēļ grūti pateikt, par cik mazāks būs piedāvājums. Esam samazinājuši darbu skaitu tekstiem, tādēļ patlaban bibliotēkas lietotājiem pieejamais grāmatu skaits būs mazāks, savukārt audio, video un attēliem samazinājums ir ļoti nebūtisks. Protams, ka tuvākajā laikā turpināsim sarunas ar autoriem un izdevējiem, lai krājuma daudzumu atkal papildinātu. E-bibliotēkā nebūs atrodami to autoru darbi par kuriem bija domstarpības," sacīja Kupča.

E-bibliotēkā tiks restaurēta lielākā daļa no iepriekš pieejamā materiāla.

E-bibliotēkai būs tā pati adrese e-biblioteka.lv, kā arī lietotājiem, kas jau bija reģistrējušies, darbosies gan lietotāju vārdi, gan paroles.

Jau ziņots, ka 18.martā Ekonomikas policija arestēja e-bibliotēkas serveri, kas atradās "Izzi" datu centrā, paralizējot e-bibliotēkas darbu. Šādu lēmumu pieņēmuši Ekonomikas policijas izmeklētāji bez izmeklēšanas tiesneša piekrišanas, pamatojoties uz atsevišķu grāmatizdevēju aizdomām par autortiesību pārkāpumiem.

Izdevēji bija vērsušies policijā, pamatojoties uz autoru interešu aizstāvību. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Valsts policijas preses pārstāve Linda Neimane-Zobena, Ekonomikas policijas pārvaldē jau 2009.gada 12.novembrī pēc vairāku fizisku un juridisku personu iesniegumiem tika sākts kriminālprocess par autortiesību objektu neatļautu izmantošanu interneta vietnē e-biblioteka.lv.

Kā ziņots, sašutumu par Ekonomikas policijas rīcību atklātā vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) pauda Latvijas Neredzīgo biedrības, Liepājas Neredzīgo biedrības un invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" vadītāji.

Arī vairāki sabiedrībā pazīstami rakstnieki, žurnālisti, sabiedriskie darbinieki vērsās Ekonomikas policijā ar pretenzijām pret "www.e-biblioteka.lv" servera arestu, pilnībā pārtraucot e-bibliotēkas darbību un tādā veidā pārkāpjot šo cilvēku autortiesības.

Svarīgākais