VK: Netiek izpildīti VM plānošanas dokumentos iekļautie pasākumi

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Pārsvarā Veselības ministrijas (VM) plānošanas dokumentos iekļautie pasākumi netiek izpildīti, revīzijā par ambulatoro veselības aprūpes sistēmu Latvijā secinājusi Valsts kontrole.

Izvērtējot VM faktiskās darbības politikas plānošanas dokumentos iekļauto pasākumu ambulatorās veselības aprūpes jomā ieviešanā, secināts, ka daudzi nozarei būtiskie jautājumi jau gadiem netiek risināti vai arī veiktie pasākumi nesasniedz savu mērķi.

Valsts kontrole revīzijā izlases veidā vērtēja 39 politikas plānošanas dokumentos noteiktos pasākumus un secināja, ka 31 no tiem nav ieviests.

Piemēram, VM Primārās veselības aprūpes attīstības plānā 2014.-2016.gadam primārās veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai plānoja 21 pasākumu, pilnveidojot primārās veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju darba organizāciju, prasības pakalpojumu sniedzējiem un finansēšanas mehānismu, kā arī palielinot veselības veicināšanas un slimību profilakses lomu primārās veselības aprūpes līmenī. Valsts kontroles ieskatā nav īstenoti deviņi no 11 izlasē iekļautajiem plānotajiem pasākumiem.

Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plāna 2013.-2015.gadam izlasē iekļautajiem pieciem pasākumiem, kuriem bija nepieciešams papildu finansējums, nav īstenoti četri pasākumi 1,9 miljonu eiro apmērā.

Izvērtējot, kāpēc plānotie pasākumi nav ieviesti, konstatēts, ka viens no iemesliem ir finansiālo iespēju neapzināšana. Taču vienlaikus Valsts kontrole atzīmē, ka nav ieviesti arī vairāki pasākumi, kurus bija paredzēts īstenot piešķirtā valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Valsts kontrole norāda, ka, lai gan vairākus politikas plānošanas dokumentos noteiktos pasākumus VM uzskata par ieviestiem, revīzijā konstatēts, ka pasākumi ir īstenoti formāli, jo tie nesasniedz savu mērķi.

Piemēram, lai arī Ministru kabineta noteikumos noteikta obligāta prasība lielajās ģimenes ārstu praksēs iesaistīt arī otru māsu vai ārsta palīgu, joprojām 47 jeb 14% no 339 ģimenes ārstiem, kuriem reģistrēto pacientu skaits pārsniedz 1800, nav otrās māsas vai ārsta palīga.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais