Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vāc parakstus, lai trešās grupas invalīdiem sabiedriskais transports būtu par brīvu

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par to, lai trešās grupas invalīdiem sabiedriskais transports būtu par brīvu.

Iniciatīvas autors ir Raimonds Lejnieks-Puķe. Iniciatīvas pieteikumā skaidrots, ka tā paredzēta, lai arī trešās grupas invalīdiem gan vietējās nozīmes, gan starppilsētu sabiedriskais transports Latvijā būtu par brīvu. "Pašreiz Latvijā par brīvu sabiedriskais transports ir tikai pirmās un otrās grupas invalīdiem. [..] Trešās invaliditātes grupa ir cilvēki, kuriem ir mēreni veselības traucējumi, kuru dēļ viņu darba spējas ir mēreni traucētas. Visbiežāk tieši trešās grupas invalīds ir cilvēks, kurš ir spējīgs ļoti labi integrēties sabiedrībā, kurš ir spējīgs strādāt, kā arī nebūt par slogu sabiedrībai un valstij," norādīts pieteikumā.

Pēc iniciatīvas autora paustā, patlaban trešās grupas invalīdi ir no valsts puses nedaudz apdalīti, jo viņiem gandrīz nav nekādu atvieglojumu.

Vienlaikus iniciatīvas pieteikumā teikts, ka, nosakot to, ka trešās grupas invalīdiem braukšana sabiedriskajā transportā ir bez maksas, pārvadātāji un valsts daudz nezaudētu, tieši neieņemtie ienākumi pārvadātājam par biļetēm, kas pārdotas invalīdam, ar uzviju atgrieztos valsts budžetā, jo cilvēks kļūtu motivētāks meklēt darbu vai labāku darbu tālāk no dzīvesvietas.