Valdībai dāvinās Kristiana Brektes gleznu "Leikēmija: neārstēta"

Starptautiskajā leikēmijas un limfomas dienā 15. septembrī asins vēža slimnieki, viņu draugi un atbalstītāji piketēs pie valdības ēkas, prasot rast līdzekļus visu leikēmijas un limfomas pacientu ārstēšanai, nra.lv informēja Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrības pārstāve Lāsma Trofimova.

Lai, pieņemot lēmumus, valdības pārstāvji atminētos, ka aiz viņu lēmumiem stāv cilvēki un viņu dzīvības, slimnieki kopā ar mākslinieku Kristianu Brekti valdībai pasniegs īpaši hematoloģijas pacientiem veltītu mākslas darbu Leikēmija: neārstēta. Pasniedzot gleznu piketētāji aicinās to novietot Ministru kabineta sēžu zālē zem uzraksta Viens likums, viena taisnība visiem kā atgādinājumu par slimību, ar ko pacienti sadzīvo ik dienas. Ārstēšanas ierobežošana leikēmijas un limfomas slimniekiem šobrīd ir nāves spriedums, ko parakstījusi valdība.

Piketētāji aicinās valdību nodrošināt valsts apmaksātu terapiju visiem leikēmijas un limfomas, kā arī citu vēžu slimniekiem, jo tā ir nepieciešama dzīvības saglabāšanai, kā arī likvidēt slimniekiem apkaunojošās un dzīvību apdraudošās kvotas medikamentiem, analīzēm un pārējai terapijai. „Diemžēl neviens – ne valdības locekļi, ne viņu radinieki nav pasargāti no šīm slimībām, tādēļ biedrība aicina šobrīd nenovērsties no pacientiem, domājot, ka „tas mūs neskar”. Kad slimnieki bija veseli, viņi maksāja nodokļus valstij, bet tagad tā izrādās „viņu problēma”, norāda L. Trofimova. Kamēr valdības vadītāji nepiekāpīgi un it kā pamatoti ietur stingru pozīciju budžeta samazināšanā, tikmēr jaunas darba spējīgas sievietes un pat bērni mūsu valstī spiesti tiesā cīnīties par katru nākamo zāļu devu savas dzīvības glābšanai. Kaimiņu valstīs arī krīzes apstākļos vēža slimniekiem valsts nodrošina cilvēka cienīgu ārstēšanu.

Leikēmijas slimnieku atbalsta biedrība norāda uz šobrīd aktuālajām hematoloģijas slimnieku problēmām: kvotas analīzēm un ambulatorās kvotas vizītei pie ārsta – ārsts var pieņemt ierobežotu skaitu pacientu, kam par vizīti nav jāmaksā savukārt pacientam, apmeklējot maksas vizīti (15 – 30 lati), ārsts nedrīkst izrakstīt kompensējamo zāļu recepti. Pacientiem arī netiek apmaksātas analīzes, kompensējamo zāļu sarakstā netiek iekļautas nākamās paaudzes medikamenti, atsevišķiem medikamentiem tiek noteiktas kvotas.

Svarīgākais