Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Autovadītāji uzlabojuši braukšanas prasmes ziemas apstākļos

© F64

Pagājušajā nedēļā Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) sadarbībā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroju (LTAB) piedāvāja autovadītājiem Rīgā un reģionos uzlabot savas braukšanas iemaņas ziemas apstākļos. Bezmaksas konsultācijas Rīgā, Biķernieku trasē, kā arī Rēzeknē, Gulbenē un Talsos apmeklēja vairāk nekā 600 autovadītāju.

Vienlaikus ar konsultācijām tika veikts arī pētījums par reālo automobiļu riepu stāvokli. Konsultāciju antirekordi bija šādi: mazākais riepu protektors tika fiksēts Rīgā - tikai 2mm, bet Rēzeknē un Talsos divi spēkrati bija aprīkoti ar vairāk nekā 15 gadus senām riepām.

Biķernieku trases drošas braukšanas eksperts un konsultāciju vadītājs Normunds Lagzdiņš, komentējot situāciju, secina: "Kopumā autovadītāji kļūst zinošāki kā braukšanas prasmju ziņā, tā arī ziemas riepu lietošanas jomā. Tomēr vēl aizvien katram desmitajam auto, kas piedalās apmācībās, riepu protektora dziļums ir 4 vai mazāk milimetri. Un ja vēl riepa ir vecāka pa desmit gadiem, tad tā auto uz ledaina ceļa noturēt nevar. Šādos gadījumos autovadītāji neapzinās savas rīcības sekas!"

Braukšanas apmācībās piedalās kā vīrieši tā arī sievietes. Būtiski, ka tās ir iecienījuši autovadītāji, kuru stāžs ir ap 10 gadiem. "Autovadītājs ir sapratis, ka braukšanas iemaņas ir jāpilnveido regulāri," papildina N.Lagzdiņš. "Pats svarīgākais ir saprast, kā uz ledus uzvedas tavs auto un kā tu to spēj savaldīt."

Drošas braukšanas speciālisti nodarbību dalībniekiem skaidro drošas braukšanas pamatprincipus, bremzēšanas ceļa garumu ziemas apstākļos, par šķēršļu apbraukšanu un par to, kā censties izvairīties no sadursmes, ja bremzēšanas ceļš ir nepietiekams. Tāpat interesentiem tiek sniegti skaidrojumi par auto riepu stāvokli, to izvēli atbilstoši ikdienas braukšanas stilam.

CSDD jau kopš 2015.gada piedāvā autovadītājiem bez maksas uzlabot savas braukšanas iemaņas ziemas apstākļos. Trīs gadu laikā šajās apmācībās piedalījušies vairāk nekā divi tūkstoši autovadītāju. Tiklīdz kā atgriezīsies ziema un stabila sniega sega, CSDD turpinās bezmaksas ziemas drošas braukšanas konsultācijas.

Par turpmākajām ziemas braukšanas nodarbībām informācija tiks sniegta www.bksb.lv un www.csdd.lv kā arī sociālajos tīklos:@TraseBikernieki.