Vērtēs NEPLP priekšlikumus apraides pilnveidošanai Latvijā

© F64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien vērtēs Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumus sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu apraides pilnveidošanai un satura nodrošināšanai Latvijā no 2017.gada -2021.gadam, liecina Saeimas komisijas darba kārtība.

Sēdē piedalīsies NEPLP, Kultūras ministrijas, Satiksmes ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs", VAS "Elektroniskie sakari", VSIA "Latvijas Televīzija", VSIA "Latvijas Radio" un biedrību pārstāvji.

NEPLP priekšsēdētāja Aija Dulevska aģentūrai LETA iepriekš sacīja, ka NEPLP Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā 9.janvārī ir iesniegusi Mediju politikas stratēģiju 2017.-2020.gadam, par to kā nodrošināt Latvijas sabiedrisko mediju saturu visā Latvijā.

NEPLP priekšsēdētāja pastāstīja, ka stratēģija sabiedrisko mediju satura nodrošināšanai visā Latvijā izstrādāta, balstoties uz Latvijas Radio, Latvijas Televīzijas un Latgales elektronisko plašsaziņas līdzekļu stratēģijām, un tajā iekļauta informācija par Latgalē plānoto torņu izbūves izmaksām un pāreju uz augstas izšķirtspējas jeb HD formātu.

Viņa piebilda, ka jaunā NEPLP padome vēl varēs veikt labojumus pašreizējās padomes iesniegtajā stratēģijā, piedāvājot savus risinājumus sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu apraides uzlabošanai Latvijā.

Dulevska atzīmēja, ka lielākās sabiedrisko plašsaziņas līdzekļu apraides uzlabošanas izmaksas saistītas ar pāreju uz HD izšķirtspējas apraidi, kas pēc pašreizējām aplēsēm maksā vismaz deviņus miljonus eiro. Tāpēc nevarot izslēgt, ka ir iespējami citi, efektīvāki risinājumi, kas paliks jaunievēlētās NEPLP padomes pārziņā, kurai turpmāko piecu gadu laikā būs jāīsteno šī stratēģija.

Jau vēstīts, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2.novembrī uzdeva NEPLP kopā ar KM Mediju politikas nodaļu līdz šā gada 1.janvārim izstrādāt stratēģiju 2017.-2020.gadam, kā nodrošināt Latvijas sabiedrisko mediju saturu visā Latvijā, ņemot vērā NEPLP piedāvātās tīkla paplašināšanas iespējas.

Tāpat ziņots, ka NEPLP izteikusi priekšlikumu labākai televīzijas (TV) un radio apraidei Latvijas austrumu pierobežā būvēt torni Dagdā, iepriekš vēstīja Latvijas Televīzija. Ieceres mērķis ir stiprināt TV un radio apraidi pierobežā, kas nereti uzsvērts kā viens no valsts drošības vājajiem punktiem. Šāda projekta plānotās izmaksas ir aptuveni 250 000 eiro. Vēl viens tornis varētu tikt celts Viļakā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.