Veselības ministre: tuberkulozes slimnīcā bijusi bezatbildīga pārvaldība

Tieši bezatbildīga pārvaldība ietekmējusi Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūras finanšu situāciju un ir pamatā steidzamai reorganizācijai’’, nra.lv norāda veselības ministre Baiba Rozentāle.

Esošo situāciju un reorganizācijas gaitu ministre šodien pārrunās, tiekoties ar slimnīcas kolektīvu. Tāpat tiks uzklausīts slimnīcas vadības skaidrojums par konstatētajiem pārkāpumiem aģentūrā. B. Rozentāle uzskata, ka aģentūrā izstrādātā attīstības stratēģija nav pietiekami elastīga un netiek pielāgota pašreizējai situācijai valstī. Piemēram, statistika liecina, ka pēdējos gados Latvijā mazinās pirmreizēji atklāto tuberkulozes pacientu skaits un līdz ar to arī tuberkulozes apdraudējums sabiedrībai. Savukārt slimnīcas darbinieku skaits ar katru gadu pieaudzis. Arī šā gada taupības apstākļos turpinās valsts budžeta līdzekļu nesaimnieciska izlietošana un darbiniekiem tiek piešķirti nepamatoti papildus labumi, kas valsts iestādēs nav atļauti. Ministre uzskata, ka viena līdzīga profila valsts aģentūru-slimnīcu reorganizācija un apvienošana krietni samazinās ne tikai administrācijas izdevumus, bet padarīs pārskatāmu arī iestādes vadības procesu un ļaus efektīvāk plānot tās attīstību.

No šāgada 1. oktobra Tuberkulozes un plaušu slimību valsts aģentūra tiks pievienota Latvijas Infektoloģijas centram. Nra.lv informēja, ka reorganizācijas procesā atklājies, ka slimnīcā joprojām pastāv koplīgums, saskaņā ar kuru tiek maksātas prēmijas. Tiesa, tās nav lielas - 20 - 50 latu darbinieku jubilejās vai tuvienieka nāves gadījumā. Šogad prēmijām iztērēti 1630 lati.

Svarīgākais