Veterinārais dienests: prognozēt cūku mēra izplatību Latvijā vairs nav iespējams

© Nora Krevneva, F64 Photo Agency

Šorīt intervijā raidījumā "900 sekundes" Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Veterinārās uzraudzības departamenta direktora vietnieks Edvīns Oļševskis vēstīja, ka šobrīd nav iespējams prognozēt, kāda būs Āfrikas cūku mēra izplatība Latvijā.

Jau šī gada pirmajās nedēļās Latvijā ir konstatēti 66 jauni ĀCM gadījumi. Šobrīd slimība Latvijā nav skārusi tikai Dienvidkurzemes reģionu. Tiek vēstīts, ka šis vīruss ir neārstējama slimība.

Vaicāts par ĀCM uzliesmojumu Krimuldas saimniecībā, Oļševskis vēsta, ka šobrīd ir apkopota liela daļa no visas pieejamās informācijas par ar saimniecību saistītajiem cilvēkiem, transportu, utt. ''Informācija ir ļoti apjomīga, tāpēc šobrīd tiek strādāts, lai šo informāciju “saliktu pa plauktiņiem”. Tiek veiktas arī dažādas analīzes,'' pauž Oļševskis.

Viņš arī min, ka slimības novēršana fermas iekšienē ir katra saimnieka godaprāts. Bet galvenais mērķis ir, lai slimība vispār nenokļūst fermas teritorijā. Šobrīd vēl nav skaidras atbildes par to, kā vīruss nokļuva Krimuldas saimniecībā.

''Diemžēl šādi laika apstākļi veicina šo vīrusu izplatību, jo ziemā sasalst vīrusa inficētais materiāls un pavasarī tas atkūst. Cūkas to apēd un slimība turpina izplatīties,'' stāsta Oļševskis.

Latvijā

Veselības ministrija (VM) rosina Finanšu ministriju (FM) no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem piešķirt papildu finansējumu teju 10,5 miljonu eiro apmērā Nacionālajam veselības dienestam (NVD), lai nodrošinātu samaksu par Latvijas iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas saņemti no Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm.

Svarīgākais