Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Latvijā

Drastiskos aizdevēju ierosinājumus vērtē piesardzīgi

© nra.lv

Kārtējos Pasaules bankas (PB) ierosinājumus nākamā gada budžeta samazināšanai šoreiz politiķi gan vērtē īpaši piesardzīgi, pat ar zināmu atturību, norādot, ka daudz kas no ziņojumā rakstītā varētu Latvijai maksāt pārāk dārgi.

Arī valsts augstākās amatpersonas – premjers Valdis Dombrovskis (JL) un Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) vakar norādīja, ka prasības būs īpaši jāvērtē, un, pēc premjera teiktā, visas no tām noteikti nevarēs ieviest.

Tautas partijas deputāts Vents Armands Krauklis gan uzsvēra, ka šīs PB prasības vēl vairāk pastiprina vajadzību pēc gatava budžeta projekta jau pirms vēlēšanām, lai zinātu, cik daudz no aizdevēju prasībām tiks ņemtas vērā. "Lai nebūtu tā kā pagājušajā reizē, kad pirms vēlēšanām sacīja, ka pensijas nemazinās, bet pēc tam samazināja," teica V. A. Krauklis.

PB delegācija Latvijā strādāja no 16. līdz 26. martam, kā rezultātā tapa sākotnējais izvērtējums par iespējamajiem 2011. gada budžeta izdevumu samazināšanas pasākumiem. Aģentūras LETA rīcībā esošie dokumenti apliecina, ka daudzi no priekšlikumiem ir ļoti skarbi. Piemēram, PB rosina izvērtēt pensiju neapliekamā minimuma samazināšanu no 165 līdz 80 latiem mēnesī. Tāpat ierosināts atcelt piemaksas pensijām, kuras pārsniedz 140 latus mēnesī (par sociālajām iemaksām, kas veiktas līdz 1996. gadam), bet vecāku pabalstu strādājošajiem vecākiem ieteikts aizstāt ar ģimenes valsts pabalstu vien 100 latu apmērā. Izglītībā par 50% rosināts samazināt valsts budžeta finansētās vietas visās augstākās izglītības iestādēs vai arī par 50% samazināt budžeta finansējumu katrai studiju vietai, starpību sedzot studentiem, kā arī pārtraukt subsīdijas studiju kredītiem.

Savukārt veselības aprūpē ieteikts vēl par 10 miljoniem latu samazināt finansējumu slimnīcām. Vairāki no ieteikumiem attiecas arī uz valsts pārvaldes tālāku samazināšanu un subsīdiju atcelšanu valsts un pašvaldību uzņēmumiem, kas strādā ar zaudējumiem. Daudzi no aptaujātajiem politiķiem Saeimā vēl nebija gatavi izteikties par PB piedāvājumu, vien norādot, ka šoreiz tie prasīs rūpīgu izvērtējumu. Jo pirmajā mirklī daudz ko no ziņojumā rakstītā būtu grūti atbalstīt ne tikai tāpēc, ka tuvojas vēlēšanas, kas partijas mudina izvairīties no nepopulāru lēmumu pieņemšanas.

Arī premjers V. Dombrovskis intervijās Latvijas Radio un LNT 900 sekundēs vakar norādīja, ka PB priekšlikumi "jāuztver ar zināmu piesardzības devu" un ka tie ir īstermiņa risinājumi, bet valdībai ir jādomā par vidēja termiņa darbiem. Viņš arī atzina, ka galvenokārt nākamā gada budžeta izdevumu samazinājums būs jāveic uz pamatbudžeta, nevis sociālā budžeta rēķina. Tam, vai valdības vadītājs kā sarunu vedējs tiešām būs arī tik piesardzīgs, kad nonāks līdz reālu lēmumu pieņemšanai, sekot apņēmusies opozīcijā esošā Tautas partija. "Kas attiecas uz valsts pārvaldes reformu, Pasaules bankas piedāvājums parāda, ka mūsu [TP] piedāvātā reforma ir reālistiska un pat pieticīga, jo mēs teicām, ka tā varēs iegūt 100 miljonus latu, bet Pasaules banka – ka 150 miljonus," sacīja deputāts V. A. Krauklis, gan uzsverot, ka Tautas partija nevar piekrist principam, ka samazinājumi valsts pārvaldē jāveic tehniski. Bet daudz noraidošāk viņš vērtēja Pasaules bankas piedāvājumu izglītības, veselības un sociālajā jomā. "Turpināt ceļu tādā izpildījumā ir nozarei un sabiedrībai iznīcinoši," viņš atzina. Sarunas par PB priekšlikumiem oficiālā gultnē gan ieguls ne agrāk par maiju. Tad tiek gaidīts PB gala ziņojums, kurā daudz kas vēl varot mainīties, un tikai pēc tam tas tiks skatīts valdībā.