Veikals maldina par it kā Latvijā audzētiem gurķiem

ārtikas un veterinārais dienests (PVD), saņemot sūdzību par iespējamu patērētāju maldināšanu, veica pārbaudi "Iki" pārtikas veikalā Rīgā, Kleistu ielā, lai noskaidrotu tirgoto gurķu izcelsmes valsti.

Pārbaudes laikā PVD konstatēja tirdzniecību ar pagaidām nenoskaidrotas izcelsmes svaigiem gurķiem, kas tika tirgoti ar marķējumu "Audzēts Latvijā".

Gurķus veikalam piegādāja SIA "Zemenes A.R.", kuras pārstāvji PVD skaidroja, ka gurķi audzēti Iecavas novada zemnieku saimniecībā "Dižskudras", un uzrādīja preces pavaddokumentus, kas to apliecina.

Tomēr, veicot pārbaudi "Dižskudrās", PVD atklāja, ka pirmā gurķu raža saimniecībā gaidāma vien aprīļa beigās. Pārbaudes brīdī saimniecībā nav bijuši ne uz vietas audzēti, ne ievesti gurķi, kā arī nav bijis neviena dokumenta, kas liecinātu par SIA "Zemenes A.R." pārdoto gurķu izcelsmi.

"Dižskudru" īpašnieki nenoliedz, ka "Zemenes A.R." uzrādīto pavaddokumentu parakstījuši viņi, taču tā bijusi priekšapmaksa par aprīlī gaidāmās ražas gurķiem.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere stāsta, ka PVD turpina pārbaudes, lai noskaidrotu gurķu izcelsmi. Par iepriekšējās pārbaudēs konstatētajiem faktiem PVD informēs arī Valsts ieņēmumu dienestu.

Tā kā gurķu izcelsme nav noskaidrota, PVD ir telefoniski sazinājies ar veikalu tīkla "Iki" vadību un uzdevis gurķus izņemt no tirdzniecības "Iki" veikalos. Patlaban tiek kārtotas dokumentālās formalitātes, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Meistere.

Patlaban ''Iki" pieņēmis lēmumu pārtraukt sadarbību ar SIA "Zemenes A.R." un apturējis piegādes. Tāpat arī "Iki" kvalitātes speciālisti dosies pie attiecīgā piegādātāja, lai veiktu auditu, informēja "Iki" kvalitātes vadītāja Daina Vārtukapteine, norādot, ka ''Iki'' neplāno atsākt sadarbību ar ''Zemenes A.R.", kamēr PVD turpinās šī piegādātāja pārbaudi un nebūs pārliecības par šī piegādātāja godīgumu.

Vārtukapteine atzīmēja, ka atbilstoši "Iki'' un piegādātāja noslēgtajam līgumam un normatīvajiem aktiem, piegādātājs ir atbildīgs par gurķu atbilstību normatīvo aktu un kvalitātes prasībām, kā arī par izcelsmes informācijas patiesumu. PVD uzņēmumā veiktā pārbaude apliecina, ka "Iki" pilnībā atbilst pārbaudes protokolā vērtēto pārtikas apriti reglamentējošo normatīvo aktu prasībām.

Piegādātājs SIA "Zemenes A.R.'' bija ilggadējs ''Iki" sadarbības partneris, par kura darbību un piegādāto produkciju līdz šim nebija iemesla šaubīties. "Ņemot vērā notikušo, ''Iki" vēl rūpīgāk izvērtēs gan esošos, gan arī topošos produkcijas piegādātājus, lai varētu sniegt saviem pircējiem visaugstāko produkcijas kvalitāti," atzina Vārtukapteine.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais