Ventspils dome aicina TEC projekta stratēģisko investoru izpildīt savas saistības

Ventspils pilsētas dome aicina "Stadtwerke Flensburg GmbH" nekavējoties sākt pildīt savas konkursā par SIA "Ventspils Energo" jauna dalībnieka piesaisti Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta realizēšanai un SIA "Ventspils Energo" dalībnieku līgumā uzņemtās saistības un uzsākt reālu Ventspils koģenerācijas stacijas projekta īstenošanu, norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Pēdējo dienu laikā vācu uzņēmums "Stadtwerke Flensburg GmbH" publiski aicina Ventspils pilsētas domi nekavēt Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības jeb TEC būvniecības projekta īstenošanu. Ventspils pilsētas dome ir ļoti ieinteresēta šī projekta sekmīgā īstenošanā, tomēr jānorāda, ka Ventspils pilsētas dome nav šī projekta īstenotāja – atbilstoši EK 2006.gada 25.augusta Kohēzijas fonda atbalsta lēmumam par Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta īstenošanu atbildīgā iestāde ir SIA "Ventspils Energo". Ventspils pilsēta ir tikai šī projekta īstenošanas vieta, tādēļ Ventspils pilsētas domes ieguldījums projektā ir zeme un esošā katlu māja, kā arī Kohēzijas fonda atbalsta lēmums.

Ventspils pilsētas dome viena pati jau 2006.gadā nodrošināja Kohēzijas fonda atbalsta lēmumu par 34,6 miljonu EUR dāvinājuma piešķiršanu TEC projektam. Lai kvalitatīvi īstenotu TEC būvniecību, kas ir pietiekami sarežģīts un Latvijā nebijis projekts, tika izsludināts atklāts starptautisks konkurss par stratēģiskā investora piesaisti. Konkursa noteikumi paredzēja to, ka Ventspils pilsētas dome nesniedz galvojumus projekta īstenošanai un projekta stratēģiskajam investoram jābūt pieredzei līdzīgu projektu īstenošanā.

Konkursa rezultātā 2007. gada februārī par SIA „Ventspils Energo” stratēģisko investoru tika izraudzīts "Stadtwerke Flensburg GmbH". Atbilstoši Eiropas Komisijas atbalsta piešķiršanas nosacījumiem "Stadtwerke Flensburg GmbH" kļuva par SIA "Ventspils Energo" 49% daļu īpašnieku, tomēr no pirmās partnerības dienas stratēģiskajam investoram atbilstoši konkursa noteikumiem un SIA „Ventspils Energo” dalībnieku līgumam tika nodota "menedžmenta kontrole", tas ir, vairākums uzņēmuma valdē. Trīs no pieciem valdes locekļiem, tai skaitā valdes priekšsēdētājs, ir uzņēmuma "Stadtwerke Flensburg GmbH" deleģēti speciālisti.

Kļūstot par SIA „Ventspils Energo” stratēģisko investoru, "Stadtwerke Flensburg GmbH" uzņēmās atbildību par projektam nepieciešamā finansējuma nodrošināšanu. Praksē tas nozīmē, ka stratēģiskajam investoram jābūt spējai nepieciešamības gadījumā sniegt kredītiestādes pieprasītos galvojumus un nodrošinājumus kredīta saņemšanai. "Stadtwerke Flensburg GmbH", uzvarot konkursā, ar savu parakstu apliecināja, ka piekrīt konkursa nosacījumiem un ka EK Kohēzijas fonda finansējuma piešķiršanas nosacījumi uzņēmumam ir skaidri un zināmi. Atkārtoti jānorāda, ka konkursa noteikumi un EK Kohēzijas fonda atbalstītais projekts neparedz Ventspils pilsētas domes kā projekta publiskā partnera galvojumus projekta īstenošanai. Tāpat jāatzīmē, ka Ventspils pilsētas dome, ļaujot vācu pārstāvjiem vadīt SIA "Ventspils Energo" valdi un rūpēties par finansējuma piesaisti, pilnībā paļāvās uz to, ka stratēģiskajam investoram piemīt nepieciešamā pieredze, kompetence un finansiālā kapacitāte sniegt galvojumus un nodrošinājumus nepieciešamā privātā sektora finansējuma piesaistei projekta sekmīgai īstenošanai.

Tādēļ varam ar pilnu atbildību paziņot, ka par projekta īstenošanas aizkavēšanos vai pat iespējamo projekta īstenošanas apdraudējumu un iespēju pilnībā zaudēt Kohēzijas fonda 34,6 miljonus EUR vērto dāvinājumu pilna atbildība jāuzņemas uz uzņēmumam "Stadtwerke Flensburg GmbH". Diemžēl šajā gadījumā vācu partneris nav parādījis izslavēto vācu precizitāti un darba kvalitāti, tieši pretēji, pēc trīs gadu darba, vadot SIA "Ventspils Energo" valdi, stratēģiskais investors nav nodrošinājis pat TEC būvdarbu uzsākšanu, jo projekta finansēšanas jautājums nav atrisināts. Projekta ieviešanas termiņi ir nokavēti, nav panākts arī projekta termiņa pagarinājums.

Neraugoties uz projekta termiņu nokavēšanu, stratēģiskais investors "Stadtwerke Flensburg GmbH" jau vairāk nekā gadu kavējas pieņemt nepieciešamos lēmumus par projektam nepieciešamā finansējuma garantiju izsniegšanu. Tā vietā pēc gadu ilgām sarunām ar komercbankām stratēģiskais investors ir piedāvājis Ventspils pilsētas domei projekta finansēšanas nosacījumus, kas pretēji konkursa nosacījumiem rada būtiskus finanšu riskus pašvaldības budžetam – tiek gaidītas un pieprasītas finanšu garantijas – pašvaldības galvojuma piešķiršana, kas potenciāli var radīt 17 miljonu zaudējumus Ventspils pilsētas pašvaldības budžetam. Šeit lietderīgi vēlreiz uzsvērt, ka atklātā konkursa nosacījumi par stratēģiskā investora piesaisti paredzēja, ka Ventspils pilsētas dome noteikti neuzņemsies nekādas finanšu garantijas un nesniegs galvojumus projekta īstenošanai.

Neraugoties uz to, ka projekts ir ļoti svarīgs modernas pilsētas siltumapgādes sistēmas izveidošanai, Ventspils pilsētas dome nevar piekrist apdraudēt pilsētas budžeta stabilitāti un uzņemties pienākumu, kas jāveic stratēģiskajam investoram. Tāpēc otrdien, 2010.gada 30.martā, notikušajā SIA "Ventspils Energo" dalībnieku sapulcē Ventspils pilsētas dome balsoja par SIA „Ventspils ENERGO” dalībnieku sapulces lēmumu, kas apstiprināja SIA „Ventspils ENERGO” valdes tiesības rīkoties ar sabiedrības finanšu līdzekļiem finansējuma piesaistes izdevumu segšanai ES Kohēzijas fonda projekta „Ventspils pilsētas siltumapgādes sistēmas attīstība” vajadzībām atbilstoši atklāta konkursa „Par SIA „Ventspils ENERGO” jauna dalībnieka piesaisti Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta realizēšanai” noteikumiem, kuri nosaka, ka Ventspils pilsētas dome nesniedz galvojumu kredītiem. Minētais dalībnieku sapulces lēmums uzdod uzņēmuma valdei novērst piesaistītajā finansējuma modeļa piedāvājumā konstatētos trūkumus.

Projekta sekmīgai īstenošanai nepieciešams tikai viens – stratēģiskajam investoram jāizpilda savi pienākumi, norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja 1.vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Svarīgākais