Rīt ir pēdējā diena, kad var iesniegt ienākumu deklarāciju

Ceturtdien ir pēdējā diena, kad valsts amatpersonas vēl var pagūt iesniegt deklarācijas par pagājušo gadu. Tradicionāli lielākā daļa amatpersonu šos dokumentus Valsts ieņēmumu dienestā (VID) iesniedz pēdējās termiņa dienās. Tāpat līdz 1.aprīlim ienākumu deklarācijas jāiesniedz vairākām citām iedzīvotāju grupām.

Līdz šā gada janvārim likumos bija noteikts, ka valsts amatpersonām deklarācijas jāiesniedz papīra formātā, kā arī ikvienam sabiedrības loceklim bija dotas tiesības, personīgi ierodoties VID, iepazīties ar viņu interesējošās valsts amatpersonas deklarācijas publisko daļu, kurā norādīta informācija par personas amatiem, īpašumiem, ienākumiem, darījumiem u.c.,

No šā gada 1.janvāra valsts amatpersonām noteikts pienākums deklarācijas iesniegt elektroniski, un ar to saturu sabiedrība var iepazīties, aplūkojot deklarāciju VID publiskojamo datu bāzē, kurā gan deklarācija neparādās uzreiz pēc tās saņemšanas.

Saskaņā ar likumu par interešu konfliktu valsts amatpersonu darbībā VID ir noteikts pienākums valsts augstāko amatpersonu - tostarp Valsts prezidenta, Ministru prezidenta, Saeimas deputātu, valdības ministru - deklarācijas akceptēt un publiskot viena mēneša laikā no to saņemšanas dienas, bet pārējo valsts amatpersonu deklarācijas jāpublisko trīs mēnešu laikā no to iesniegšanas VID.

Ņemot vērā pieaugošo apmeklētāju skaitu, VID Rīgas nodokļu administrācijas nodaļās klientu apkalpošanas zāles Rīgā, Jūrmalā un Ogrē pirmssvētku dienā - ceturtdien, 1.aprīlī, - nesaīsinās darba dienu un klientus apkalpos līdz plkst.17. Tāds lēmums pieņemts, lai tie iedzīvotāji, kuriem gada ienākumu deklarācija par 2009.gadā gūtajiem ienākumiem ir obligāti jāsniedz VID līdz šī gada 1.aprīlim ieskaitot, to varētu pagūt izdarīt vēl šajā dienā līdz pat plkst.17.

Savukārt VID Lielo nodokļu maksātāju pārvalde Rīgā, Jeruzalemes ielā 1 apmeklētājus 1.aprīlī pieņems kā pirmssvētku dienā - līdz plkst.16.

VID aicina līdz 1.aprīlim ar savām gada ienākumu deklarācijām uz VID doties tikai tās personas, kam saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" gada ienākumu deklarācija par 2009.gadā gūtajiem ienākumiem ir obligāti jāiesniedz VID līdz 1.aprīlim.

VID atgādina, ka gada ienākumu deklarācija obligāti jāiesniedz tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri 2009.gadā veikuši saimniecisko darbību, guvuši ienākumus ārvalstīs, bijuši nodarbināti uz starptautiskos pārvadājumos izmantojama kuģa un guvuši ienākumus, no kuriem izmaksas vietā (Latvijā) nav ieturēts nodoklis, guvuši ar nodokli neapliekamos ienākumus, kas kopumā 2009.gadā pārsniedza 3000 latu, piemēram, gūti ienākumi no personiskās mantas pārdošanas.

Deklarācija obligāti jāiesniedz arī tiem iedzīvotājiem, kuri guvuši ienākumus, kuriem piemēro 23% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, un papildus guvuši vairāk nekā 600 latu ienākumus, kuriem piemērota 15% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme, piemēram, fiziskām personām, kuras saņēmušas darba algu un papildus autoratlīdzību vairāk nekā 600 latus gada laikā, kas guvušas ienākumus no īpašuma, piemēram, fiziska persona reģistrējusi VID īpašuma iznomāšanas līgumu un ienākumiem piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa 15% likme, kā arī guvuši citus ar nodokli apliekamus ienākumus, no kuriem izmaksas vietā nav ieturēts nodoklis.

Tāpat VID arī atgādina, ka tās personas, kurām šā gada aprīlī vienlaikus ar aprīļa pensiju tiks izmaksāta arī ieturētā pensijas daļa un kurām gada ienākumu deklarācija par 2009.gadu būtu obligāti jāiesniedz VID līdz 1.aprīlim, šogad to varēs iesniegt līdz 2010.gada 1.jūlijam.

Aprēķināto nodokļa summu šīs personas varēs iemaksāt budžetā ne vēlāk kā līdz 2010.gada 16.jūlijam. Ja aprēķinātā budžetā maksājamā nodokļa summa pārsniegs 450 latus, tad to varēs iemaksāt budžetā trijās reizēs - līdz 2010.gada 16.jūlijam, 16.augustam un 16.septembrim, katru reizi iemaksājot trešo daļu no šīs summas.

Savukārt tās personas, kuras brīvprātīgi vēlas iesniegt gada ienākumu deklarāciju par 2009.gadu, lai saņemtu no budžeta pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli, tostarp par attaisnotajiem izdevumiem par ārstniecību un izglītību, šo deklarāciju var iesniegt VID visa 2010.gada laikā par trim iepriekšējiem gadiem.

Lai sekmētu efektīvāku un kvalitatīvāku nodokļu maksātāju apkalpošanu, VID aicina iedzīvotājus, nākot uz VID nodaļu, izmantot iespēju izdrukāt gada ienākumu deklarācijas veidlapas no VID mājaslapas un jau laikus aizpildīt tās ailes, kas attiecas uz personas datiem.

Gada ienākumu deklarāciju var nosūtīt arī pa pastu vai iesniegt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais