Pieaug pieprasījums pēc digitālās televīzijas dekoderiem

Kopš pagājušā gada rudens, kad Lattelecom sāka ciparu televīzijas (TV) apraides uztveršanas ierīču jeb dekoderu tirdzniecību, esot pārdoti vairāk nekā 100 000 ierīču. Uzņēmums prognozē, ka lielākais pieprasījums gaidāms ap 1. jūniju, kad visā Latvijā tiks atslēgta analogā apraide.

Turpmāk tie, kas TV skatījās ar istabas vai jumta antenu, bez maksas varēs turpināt skatīties TV, iegādājoties vai īrējot dekoderu. Pārmaiņas neattiecas uz satelīta un kabeļtelevīziju skatītājiem.

Šodien ir pēdējā diena, kad analogā apraide tiek nodrošināta Rīgā un aptuveni 70 kilometru attālumā no Zaķusalas torņa. Rīt analogo apraidi plānots atslēgt, tāpēc tiek prognozēts, ka šajās dienās Pierīgā varētu pieaugt pieprasījums pēc dekoderiem.

"Jā, pieprasījums pēc dekoderiem ir nemainīgi augsts ar kāpjošu tendenci. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm, kur aktīvākā pāreja parasti notiek mēnesi pirms un mēnesi pēc analogās televīzijas atslēgšanas, Latvijas iedzīvotāji gatavojas visnotaļ pragmatiski un jau laikus iegādājas dekoderus. Taču prognozējam, ka pirms un pēc 1. jūnija, kad analogā apraide tiks atslēgta visā valstī, vēl gaidāms liels dekoderu pieprasījuma vilnis," Neatkarīgajai stāsta Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča.

Pēc Lattelecom datiem, šobrīd pārdoti vairāk nekā 100 000 dekoderu. "Ja vēl pierēķina tos iedzīvotājus, kuriem ir jaunāko modeļu televizori ar jau iebūvētu dekoderu, potenciālais Virszemes televīzijas kopējais skatītāju skaits jau tagad varētu sasniegt ap 150 000 mājsaimniecību," pieļauj K. Gabriloviča.

No visiem Virszemes televīzijas skatītājiem 40 procenti jeb gandrīz 38 000 papildus izvēlējušies arī kādu no maksas pakām. Tas apliecina, ka iedzīvotāji izmanto priekšrocības, ko sniedz pāreja no analogās uz ciparu apraidi – iespēju visā Latvijā ar istabas vai jumta antenas palīdzību uztvert un skatīties ne tikai bezmaksas Latvijas kanālus, bet arī ārzemju maksas kanālus.

Neskaidrību gadījumā Lattelecom aicina zvanīt uz klientu konsultatīvo tālruni 177.

Latvijā

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

Svarīgākais