Dienas laikā ūdens līmenis Daugavā pie Pļaviņām krities par vairāk nekā vienu metru

Salīdzinājumā ar ūdens līmeņa mērījumiem šorīt plkst.9 Daugavā pie Pļaviņām plkst.16 ūdens līmenis jau bija krities par vienu metru un 21 centimetru.

Šodien pēcpusdienā Pļaviņās bija vērojama reta ledus iešana un ūdens līmenis pamazāk kritās, kā arī Zeļķos bija vērojama ūdens līmeņa krišanās.

Kā liecina hidrologu apkopotā informācija, Daugavas augštecē Krievijā ūdens līmenis paaugstinās lēni un tur vēl ir ledus sega, pie Veļižas ūdens līmenis ceļas straujāk - 34 centimetri diennaktī, tur izveidojušās piekrastes vaļumjoslas, arī pie Suražas ledus iešana vēl nav sākusies.

Daugavā no Vitebskas līdz Pļaviņām ir dažādas intensitātes ledus iešana.

Jau ziņots, ka naktī pie Pļaviņām gāja ledus, strauji cēlās ūdens līmenis un plkst.2 sasniedza maksimumu 74,70 metrus Baltijas jūras sistēmā (m BS) Pļaviņās un atzīmi 78,87 m BS Zeļķos. Ūdens līmenis šajā upes posmā šorīt sāka pakāpeniski pazemināties, un plkst.12 ūdens līmenis pie Pļaviņām jau bija nokrities līdz 73,54 m BS.

Strauji ceļoties ūdens līmenim, Pļaviņās tika appludināta Daugavas iela, applūda Mūzikas skola, pansionāts un jauniešu centrs. Taču vēlāk ūdens līmenis par pusmetru kritās, un cilvēkus nevajadzēja evakuēt.

Ledus gabali, kas pēdējā diennaktī bija izgājuši no Daugavas krastiem Pļaviņās, sagāzuši vairākus kokus Daugavas ielā, nopostījuši vairākus šķūņus un siltumnīcas.

Iedzīvotāji plūdos nav fiziski cietuši.

Vairāki desmiti cilvēku šodien ieradušies Pļaviņās aplūkot palu radītos postījumus. Vietām masīvi ledus gabali aizstumti pat līdz Daugavas ielai, kas iet paralēli upei.

Naktī Daugavas ielu esot appludinājis ūdens, taču, neraugoties uz to, satiksme nebija apstājusies.

Vairāk nekā desmit Zemessardzes 55. kājnieku bataljona karavīri un zemessargi vakar dienas vidū iesaistījās plūdu seku likvidēšanas pasākumos, ar smilšu maisiem norobežojot pansionātu Pļaviņās.

Latvijā

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, Saeima ceturtdien, 3.oktobrī, konceptuāli atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Svarīgākais