Policija aicina velosipēdistus sargāties no zagļiem un domāt par drošību uz ceļiem

Sākoties siltākam laikam, pieaug velosipēdistu skaits uz ielām. Tas pieaug arī ekonomiskās situācijas dēļ - pārvietoties ar velosipēdu bieži ir lētāk un arī ātrāk. Rīgas reģiona policija (RRP) aicina velosipēdistus būt piesardzīgiem, piedaloties ceļu satiksmē, un domāt par sava velosipēda drošību, atstājot to publiskā vietā.

Riteņbraukšanas sezonas laikā vienmēr aktuālas ir velosipēdu zādzības, tāpēc policija aicina velosipēdu īpašniekus pievērst uzmanību savu divriteņu drošībai. Atstājot velosipēdu uz ielas, vislabāk ir atstāt kādu, kurš to pieskata saimnieka prombūtnes laikā, bet, ja tas nav iespējams, tad noteikti jāizmanto saslēgs vai pat vairāki. Pēc speciālistu domām, visdrošākie ir "U" veida saslēdzēji. Ja iespējams, tad jāpieslēdz gan abi riteņi, gan velosipēda rāmis. Turklāt vairākas slēdzenes zaglim izskatīsies nepievilcīgāk, jo būs skaidri redzams, ka zādzības izdarīšanai būs nepieciešams ilgāks laiks, aģentūrai LETA norādīja RRP preses pārstāvis Toms Sadovskis.

Policija uzskata - nevajadzētu arī paļauties uz to, ka publiskās vietās ir novērošanas kameras. Parasti zagļi to neuzskata par šķērsli, un visbiežāk velosipēdi tiek nozagti tieši no veikalu stāvlaukumiem, kuros novērošanas kameras uzstādītas gandrīz vienmēr. Tomēr visdrošāk ir velosipēdu ienest telpās. Veikalos gan parasti velosipēdu ievest iekšā nedrīkst, bet ir daudz ēku, kurās velosipēdu var atstāt, piemēram, pie nama dežuranta, iesaka policija.

Tā kā pieprasījums rada piedāvājumu, policija aicina nekādā gadījumā neiegādāties apšaubāmas izcelsmes velosipēdus. Pērkot velosipēdu, policija iesaka pajautāt arī tā dokumentus un pārbaudīt tā ražošanas numuru, kas parasti ir iegravēts uz velosipēda rāmja. Ja ražošanas numurs ir saskrāpēts vai citādi bojāts, tad, visticamāk, šis velosipēds ir zagts. Pērkot zagtu velosipēdu, tiek palielināts pieprasījums pēc zagtiem velosipēdiem un tādējādi palielinās risks, ka tieši paša pircēja velosipēds tiks nozagts.

Policija arī aicina atcerēties par satiksmes drošību, braucot ar divriteni. Ceļu satiksmē drīkst piedalīties tikai ar velosipēdista vai augstākas kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Velobraucējiem visdrošāk ir izplānot savu maršrutu vietās, kur ir ierīkoti speciāli velobraucēju celiņi. Nepieciešama ir arī aizsargķivere, jo starp automašīnām velosipēdists ir neaizsargāts un ķivere bieži paglābj no smagām galvas traumām avārijas gadījumos.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais