Bērnam ar īpašām vajadzībām nepieciešama nepārtraukta palīdzība

Lai saņemtu medicīnisko un sociālo rehabilitāciju, Ventspils ģimenēm bērni ar īpašām vajadzībām ir jāved uz Rīgu, tomēr tas ir ļoti dārgi, ne visi vecāki to var atļauties, kā arī ir bērniņi, kuri praktiski nevar izmantot sabiedrisko transportu, bet sava personiskā auto nav, Neatkarīgajai situāciju raksturo Latvijas Bērnu fonda Ventspils nodaļas vadītāja Ieva Sāmīte-Cērpa.

Latvijas Bērnu fonds sadarbībā ar Ventspils domi, kā arī piesaistot EEZ finanšu instrumenta un Norvēģijas valdības divpusējā finanšu instrumenta finansējuma palīdzību, uzsācis projektu par multifunkcionāla sociālās rehabilitācijas centra izveidi bērniem ar īpašām vajadzībām.

Jaunizveidotajā dienas centrā bērniem ar īpašām vajadzībām tiks nodrošināta bezmaksas pieeja kvalitatīviem sociālajiem un medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem.

Visaptveroša palīdzība

Šādi centri ir nepieciešami, lai sniegtu gan visaptverošu psiholoģisku, sociālu, medicīnisku palīdzību, gan izglītojošu atbalstu bērnam ar īpašām vajadzībām un viņa ģimenei – vecākiem, aizbildņiem, vecvecākiem, stāsta I. Sāmīte-Cērpa. Centra izveides rezultātā ģimenēm tiks sniegts visnepieciešamākais atbalsts dzīvesvietā vai pēc iespējas tuvāk tai, un tas, kā uzsver I. Sāmīte-Cērpa, ir ļoti būtiski, lai bērns saņemtu nepārtrauktu palīdzību un attīstošās un izglītojošas nodarbības būtu regulāras, lai vecāki regulāri apmeklētu atbalsta grupas un vajadzības gadījumā – psihologu. Svarīgi, ka centrs darbosies arī kā izglītības un informatīvais centrs sociālajiem darbiniekiem, mediķiem un citiem speciālistiem.

Vecāks vecākam

Centrs piedāvās dažādus pakalpojumus. Viens no tiem ir informācijas centrs Vecāks vecākam, kas ir plānota kā unikāla lieta Latvijā. Proti, desmit projekta ietvaros apmācīti vecāki 2–3 reizes nedēļā dežurēs informācijas centrā, lai sniegtu informāciju citiem vecākiem par pašvaldības, valsts iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem bērniem ar īpašām vajadzībām, par medicīnas un rehabilitācijas iestādēm, to specifiku (arī no savas pieredzes), kā arī par nevalstisko organizāciju piedāvātajām iespējām. Centrā strādās psihologs, sniedzot gan individuālas konsultācijas bērniem un vecākiem, gan vadot vecāku atbalsta grupu nodarbības.

Centrā ieplānotajā Montesori kabinetā bērniem būs pieejamas attīstošās nodarbības pēc īpašas metodikas, savukārt sensorajā istabā (speciāli aprīkota telpa, lai stimulētu bērna maņas – redzi, dzirdi, tausti) bērniem tiks veicināta un nostiprināta fiziskā un emocionālā attīstība. "Nākotnē plānojam piesaistīt līdzekļus, lai izveidotu medicīnas kabinetu, kur pieņemtu pieprasīti speciālisti, un tie patlaban ir gastroenterologs, neirologs, psihiatrs, endokrinologs," stāsta I. Sāmīte-Cērpa, "lai katram vecākam atsevišķi nebūtu jābrauc uz Rīgas klīnikām, veidojot iepriekšēju pierakstu, speciālisti atbrauktu pie mums."

Veidos datu bāzi

Lai precīzāk izpētītu aktuālākās problēmas un noskaidrotu, kādu pakalpojumu bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām pilsētā un tās apkārtnē vēl trūkst un kādus ģimenes vēlētos, centrs veidos datu bāzi. "Šobrīd liela problēma ir informācijas vakuums – ja arī kaut kur aktuāla informācija izskan, kontaktu trūkumu dēļ tā nenonāk līdz ģimenēm," atzīst I. Sāmīte-Cērpa. Līdz ar to datu bāze ļautu ģimenēm arī apmainīties ar aktuālo informāciju.

Rotaļu istabā katru dienu četras stundas desmit bērni varēs pavadīt laiku attīstošās un harmoniskās nodarbēs, bet lielākiem bērniem plānots izveidot darbnīcas. Tas ir svarīgi gan bērnam, gan vecākam – bērns piedalīsies nodarbībās, savukārt vecākam būs brīvs laiks ikdienas darbu veikšanai, pusslodzes darbam vai vienkārši laiks atpūtai – frizierim vai ārsta apmeklējumam.

Ieguldījums bērnos

Vecākiem, kuriem ir bērns ar īpašām vajadzībām, nav viegli saņemt atbilstošu palīdzību.

Tuvākās pilsētas, kur var saņemt attīstību veicinošos pakalpojumus, ir Liepāja un Rīga. Uz Liepāju ļoti reti kursē autobuss – nevar izbraukāt vienā dienā, un ir atsevišķi pakalpojumi, kuri tiek sniegti tikai Liepājas iedzīvotājiem. Aktīvākie vecāki, kuriem ir līdzekļi un enerģija, reizi trijos mēnešos dodas uz Rīgu, lai slimnīcā veiktu nepieciešamos medicīniskos izmeklējumus un izmantotu slimnīcu piedāvātos rehabilitācijas pasākumus (parasti fizioprocedūras, masāžas, bobata vingrošana, logopēds). "Tie vecāki, kuriem mājās ir arī citi bērni vai kuri nav tik uzņēmīgi vai vienkārši ir trūcīgi, diemžēl nevar tik bieži izbraukāt un šos pakalpojumus saņemt," saka speciāliste. "Ceru, ka mūsu centrs atvieglos bērnu, jauniešu un viņu vecāku dzīvi un dos lielu ieguldījumu bērnu attīstībā ar regulāri pieejamām nodarbībām."

Pašlaik topošā centra telpās ir sākušies remontdarbi un tūlīt sāksies arī speciālistu, kuri strādās centrā, un vecāku, kuri darbosies infocentrā kā brīvprātīgie, apmācības. Projekts Nr. LV0095 Multifunkcionāla atbalsta centra bērniem ar īpašām vajadzībām izveidošana tiek finansēts ar EEZ un Norvēģijas finanšu instrumentu granta palīdzību no Īslandes, Lihtenšteinas un Norvēģijas.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais