Vācieši gremdē Ventspils TEC projektu

Vācu partneri cenšas saglabāt Ventspils TEC celtniecības projekta kontroli, tajā pašā laikā pārliekot visu finansiālo atbildību uz Ventspils pašvaldību.

Šodien notiek kopuzņēmuma Ventspils Energo akcionāru sapulce – varbūt pēdējā iespēja pazaudēt ES Kohēzijas fonda piešķirtos 35 miljonus eiro. Vācu kompānija Stadtwerke Flensburg GmbH pirms sapulces nāca klajā ar paziņojumu, kas termoelektrocentrāles projekta ieviešanas problēmas tiek parādītas tendenciozā gaismā. "Trūkst tikai Ventspils pilsētas domes kā kopuzņēmuma akcionāra piekrišanas, lai jau šovasar uzsāktu būvniecību," paziņojumā citēts vāciešu pārstāvis Tomass Bēlers. "Stadtwerke Flensburg GmbH aicina Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu otrdienas akcionāru sapulcē rosināt atbildīgos pilsētas pārstāvjus pieņemt lēmumu par investīciju piesaisti TEC būvniecības sākšanai. Šāda rīcība Ventspils iedzīvotājiem jau tuvākā nākotnē nodrošinātu modernu un videi draudzīgu siltuma un energo apgādi nolietotās un ar mazutu kurināmās katlumājas vietā."

Taču, kā Neatkarīgā jau rakstīja, problēmas ir daudz nopietnākas, un te nav runa par Ventspils pašvaldības nepamatotu iespītēšanos, kā to iztēlo vācieši. Šā gada beigās TEC skursteņiem jau bija jākūp, bet krīze ekonomikā krietni vien parevidēja vāciešu plānus, un līgumā ar Ventspili noteiktajos termiņos viņi nav spējuši izpildīt savu galveno misiju – piesaistīt atlikušos 77 miljonus.

Šobrīd, tātad jau pēc noliktā termiņa, vācieši apgalvo, ka spēkā esot bankas Nordea piedāvājums. Taču vismaz iepriekš tās nosacījumi bija nesavietojami ES finansējumu. Vicemērs Jānis Vītoliņš skaidroja, ka banka prasa garantijas ES līdzfinansējuma termiņa pagarinājumam, savukārt Eiropas Komisija tādas nesniegs, neredzot progresu projekta virzībā.

Vakar atbildes paziņojumu izplatīja Ventspils dome. Tajā vicemērs Jānis Vītoliņš norāda, ka vāciešu piedāvātais Ventspils siltumapgādes sistēmas attīstības projekta finansējuma modelis nevar nodrošināt sekmīgu šā projekta īstenošanu.

"Patlaban no partnera puses tiek izteikts bezatbildīgs aicinājums Ventspils pilsētas domei piekrist tāda finansējuma piedāvājuma strukturēšanas uzsākšanai, kas neatbilst projekta prasībām un izvirzītajiem nosacījumiem. Turklāt Stadtwerke Flensburg GmbH piedāvātais finansējuma modelis prasa no Ventspils domes augsta riska garantiju sniegšanu, tādējādi pakļaujot riskam pašvaldības budžeta līdzekļus, lai gan konkursa noteikumi skaidri paredz, ka Ventspils pilsētas dome nesniedz pašvaldības finanšu garantijas. Ventspils pilsētas pašvaldība nevar riskēt ar nodokļu maksātāju naudu un sniegt galvojumu finansēšanas modelim, kura riski var nopietni apdraudēt pašvaldības finansiālo stāvokli," uzsver Vītoliņš.

Jau vairākas nedēļas turpinājušās sarunas par Flensburgas komunālajam uzņēmumam piederošo daļu pārdošanu somu enerģētikas gigantam Fortum. Vēl nesen šī ziņa deva cerības, ka projektu iespējams saglābt. Taču, vāciešiem uzsitot cenu par savu 51% daļu kopuzņēmumā, somu apetīte iesaistīties mazinās.

Par problēmām Ventspils TEC projekta ieviešanā noraizējies arī Vides ministrijas Projektu ieviešanas departamenta direktors Aivars Jurjāns. Ja šobrīd izdevība piesaistīt Eiropas naudu tiek palaista garām, no jauna uz to pretendēt varēs vien nākamajā finanšu plānošanas periodā – tātad pēc 2014. gada. Vāciešu rīcība šobrīd izskatoties pēc zināmas atriebības. Tomēr ierēdnis apgalvo, ka visas cerības vēl nav zaudētas: "Sarunas turpinās, un es vēl ticu veselajam saprātam." Sarežģījumi gan var piemeklēt ideju mainīt TEC kurināmo no oglēm uz biomasu. Eiropas nauda apsolīta ogļu projektam, un mūsdienīgākas tehnoloģijas ieviešana varētu nozīmēt arī nepieciešamību pārrakstīt projektu. Tātad – atkal kavēšanās.

Svarīgākais