Atvaļināts ģenerālis sūdzas, ka nesaņem pensiju

"Es, atvaļinātais brigādes ģenerālis Valdis Matīss, pirms gadumijas kā dāvanu saņēmu Aizsardzības ministrijas Sociālo lietu nodaļas vēstuli, kurā teikts, ka 2010. gada janvārī man netiks izmaksāta izdienas pensija" – šādu vēstuli izdienas pensionārs V. Matīss pirms kāda laika uzrakstīja aizsardzības ministram I. Lieģim, pēc tam Saeimai.

"Ko man nozīmē, ja es nesaņemšu pensiju? Man nebūs no kā dzīvot, jo pensija ir mans vienīgais iztikas līdzeklis. 2010. gadā es saņemtu vienu pensijas izmaksu mazāk. (..) Tehniskie uzlabojumi ministrijas Sociālo lietu nodaļā nedrīkstētu būt par iemeslu darbībai pret vecu un slimu Latvijas armijas militāro pensionāru," raksta V. Matīss. Viņa dzīvesbiedre bija vērsusies Aizsardzības ministrijā (AM), lai saņemtu skaidrojumu, un pēc nelielas diskusijas darbinieka atbilde bijusi: ministrijas nauda, kā grib, tā dara.

Kad Matīsa kungs bija saņēmis atbildi no AM ar skaidrojumu, ka no šā gada tiek ieviesta jauna kārtība militāro izdienas pensionāru pensiju izmaksā, viņš pēc palīdzības vērsās Saeimā. Deputātiem V. Matīss norāda, ka AM klaji pārkāpj valsts likumus un Ministru kabineta noteikumus, mainot pensiju izmaksas kārtību. Militārpersonu izdienas pensijas izmaksas kārtībā rakstīts, ka "izdienas pensiju izmaksā katru mēnesi, tas ir, janvārī, februārī utt., bet pensionāram adresētajā ministra vēstulē teikts: ".. arī turpmāk tiks maksātas par katru mēnesi". "Vai tas nozīmē varbūt rīt, parīt vai pēc gada," jautā pensionārs, uzsverot, ka vēstules rakstīšanas laikā februārī viņš vēl nebija saņēmis pensiju.

AM Sociālās nodaļas vadītājs Andris Jaško atzīst, ka pārmaiņas patiešām ir notikušas – līdz šim izdienas pensijas maksātas avansā, mēneša sākumā par visu mēnesi uz priekšu. Taču katru mēnesi veidojās pārmaksa, proti, daudziem tika izmaksātas pensijas, lai gan viņi nedrīkst tās saņemt, piemēram, vienlaikus ir arī bezdarbnieka pabalsta saņēmēji. Rezultātā saņemt atpakaļ pārmaksāto ir visai grūti un ilgstoši. Izdienas pensionāriem neesot jāsatraucas, jo daļai janvāra pensijas jābūt izmaksātai janvāra sākumā, bet atlikušajai daļai – februārī. A. Jaško apgalvoja, ka AM neieekonomē uz pensionāriem – visas šogad paredzētās pensijas tiks izmaksātas šogad.

Tiesa, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija visai bažīgi uztvēra šādu AM rīcību – pirmkārt, tāpēc, ka pensionāriem nav izskaidrotas izmaiņas; otrkārt, kāpēc negodīgo cilvēku dēļ ir jācieš citiem? Tā kā problēmas ar izdienas pensijām nav tikai militārpersonām, komisija vērsīsies pie premjera ar lūgumu strādāt pie vienota izdienas pensiju likuma.

Latvijā

Tiem cilvēkiem, kuru kopējie ienākumi no darījumiem ar kapitāla aktīviem 2024.gada trešajā ceturksnī, no jūlija līdz septembrim, bija vairāk nekā 1000 eiro, līdz 2024.gada 15.oktobrim ir jādeklarē ienākumi no kapitāla pieauguma. Aprēķinātā nodokļa summa jāiemaksā Vienotajā nodokļu kontā līdz 2024.gada 23.oktobrim, ziņo Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Svarīgākais