INTERESANTI: Jaunieši asprātīgā veidā sniedz padomus lētam dzīvokļa remontam

© facebook/ Ance Tarvida

Divi jaunieši vārdā Ance un Reinis sociālajā medijā Facebook ir publicējuši ieteikumus lētam dzīvokļa remontam pašu rokām, kas ir piesaistījis lielu uzmanību asprātīgā pasniegšanas veida dēļ.

Jaunieši raksta:

Esmu piesaistījusi jūsu uzmanību un nu varu sākt. "Paldies Dievam" esmu slima un ir neliels brīvbrīdis parunāt par remontu.

Kā jau daži tuvāki un tālāki radi, draugi, paziņas un kaimiņi (īpašs sveiciens D.Gavarei, kurai mūsu remonts tik ļoti gāja pie sirds, ka uzaicināja to novērtēt Pašvaldības policijai (ļoti forši puiši, starp citu)) bija manījuši, mums bija remonts mazliet.

Šobrīd pulksten ir 15:10 un es ceru šo visu pabeigt 5 stundās (ahahahahaha, esmu tik smieklīga, ka sāp). Turpmākajā tekstā sastapsies ar remonta gaitas aprakstiem, izmaksām, maniem ieteikumiem un dažādām piezīmēm iekavās (kā šī, piemēram).

Tātad š.g. pašās augusta beigās es un mans paziņa Reinis Žeļņeronoks tikām pie kolosālākās iespējas dzīvot kaut kur citur, ne tur, kur iepriekš (Milzīgs paldies Marinai par "iepriekš" :) ). Bet, lai mēs varētu komfortabli justies jaunajā vietā, bija nepieciešams dzīvoklī remonts. Tā kā mūsu finansiālā situācija pagaidām ir tikpat smieklīga, kā mani komentāri iekavās (daži ir ok, daži liek nedaudz iekšēji nomirt), tad remontu taisījām paši savām rokām, ar lielisku-nedaudz-krīt-uz-nerviem-tu-vēl-te-ilgi-plāno-būt-tā-nav-pareizi-lielisks-darbs palīdzību no manas gudrākās un kaitinošākās māsas Aijas un vissmukākās un mīļākās mammas Inese.

Kopējās remonta izmaksas - 3750 EUR. Šajās izmaksās ietilpst visi apdares materiāli, flīzes, tapetes, krāsas, lampas, vannistaba (izņemot veļas mašīnu), klozetpods, čupčiki skapjiem, virtuves iekārta, ieskaitot tvaika nosūcēju, plīti, cepeškrāsni, u.c. Ja kādam interesē kas sīkāk, droši jautā.
NB! Ja remontam plāno ņemt strādniekus, rēķinies ar +/- dubultām izmaksām, kurās ietilps samaksa par darbu.

Tomēr, tomēr, tomēr... Ja vien ir iespēja, vēlme un gribēšana regulāri raudāt, strīdēties un atmest visam ar roku, iesaku labāk darīt pašam. Kāpēc? Ietaupīsi kaudzi naudas; uzzināsi, ka viss ir šausmīgi dārgs; visdrīzāk remontdarbu veicēji gribēs sienas apšūt ar reģipsi, kas vidēji katru istabu samazinās par +/- 1 m2; uzzināsi, vai cilvēks, ar kuru taisi remontu, ir radīts tev vai nē, jo reizēm ir radusies vēlme vienam otru noslānīt ar slapju lupatu pa pupiem; iemācīsies daudz interesantu lietu, kas ļoti iespējams tev vairs dzīvē nenoderēs.

IETEIKUMI NAUDAS IETAUPĪŠANAI:

1. Neēd tik daudz.
2. Izvēlies 1 pamattoni visam dzīvoklim. Ja dzīvoklis ir standarta mazs-bet-vietas-pietiek-arī-kaķim-kurš-ir-kretīns ar "zemajiem" griestiem, tad ņem gaišu krāsu. Tumša krāsa tevi nospiedīs, dzīvoklis regulāri būs tumšs, tas samazinās vizuāli dzīvokļa apkārtmērus un Tu bildēs izskatīsies resns/-a. Manā gadījumā dzīvoklim pamattonis ir balts. Koridoram, guļamistabai, viesistabai un virtuvei iztikām ar vienu spaini krāsas. Ja katrai istabai ņemsi savu toni, lai arī "tikai daži eiro", bet izšķiedīsi daudz vairāk naudas, jo būs daudz pārpalikumi. Mums palika pāri aptuveni 150ml.
3. Ja gribi kaut ko fancy-omg, tad dodies uz veikaliem, kuros visdrīzāk nekad neatļautos ieiet. Mēs viesistabai izmantojām Salons Siena "pārpalikumu/atgriezumu" grozu, kur var iegādāties ūber tapetes par pieejamākām cenām (bieži vien ar 50-70% atlaidi) un tapete lieliski kalpos dekoratīvam mērķim. Iegādājāmies 1 nepilnu rulli.
Košā koridora tapete iegādāta SIA KRŪZA veikalā. Pietika ar 1 rulli (8 EUR).
4. Atjauno visu, ko iespējams (tas neattiecas uz Tavu ķermeni, to liec mierā. Samierinies, vnk vecums nāk). Lai gan mums bija pieeja lielai daļai PSRS ziedu laiku mēbeļu, ss.lv un Facebook pērk/pārdod sludinājumu dēļi ir pilni ar lētu mēbeļu piedāvājumiem. Izmanto (es zinu, zinu. Labāk ir iztērēt 150 EUR vairāk un nopirkt jaunu, nevis pacensties kaut ko savām rokām arī paveikt :( ). Mēbelēm arī izmantojām vienu krāsu, lai ietaupītu un nešķiedētos tik daudz.
Virtuves ledusskapis orģināli bija vnk pelēks, auksts skapis. Grunts + melna, matēta krāsa + nokrāsots rokturis dara brīnumus.
Starp citu, bildēs redzēsi divus "vecos" bāra krēslus, kuri tika atjaunoti. Krēsli krāsoti ar to pašu krāsu, kas izmanta ledusskapim. Audums - IKEA (5m maksāja, ja nemaldos, 25 EUR). Apvilkšana - onkulis Jelgavā. Par abiem krēsliem paprasīja 5 EUR.
Netici vīriešiem 40+, kas saka, ka padomju mēbeles atjaunot nevar. VAR. Lai nāk pie manis ciemos. Tikai galvenais draugs šajā cīņā būs slīpmašīna un/vai smilšpapīrs. Apmeklē mēbeļu furnitūras veikalus. Mēs guļamistabas skapja čupčikiem un rokturiem izmantojām: http://www.eamf.lv/lv/mebelu_furnitura/
5. GRUNTS ir atbilde visam. Gribi līmēt tapetes? Vispirms nogruntē. Gribi krāsot griestus? Nogruntē. Gribi krāsot sienas? Nogruntē. Nē, čista, gruntē visu. Tas gan neattiecas uz seju. Tur palīdzēt var tikai kosmētika vai ķirurgs.
6. Ja plāno koka detaļas dzīvoklī, izmanto visām detaļām vienu un to pašu beici. Mēs dikti ietaupījāmies, jo dzīvoklī vienu un to pašu beici izmantojām arī atjaunotajai grīdai. Ja grīdas dēļi tev ir no priedes koka, atceries, ka priede ir mīksts koks, t.i. nelakotu to atstāt nevar. 1.reiz nolako, ar smilšpapīru "pārej pāri", nolako vēl divas reizes. Lai arī kā Gavares kundzei nepatiktu, izmanto standarta "smirdīgo" laku grīdām, jo, lai arī ūdensbāzes laka mazāk smakos, tā arī daudz ātrāk nodils no grīdām. Sorry. Es arī par šito raudāju.
Beices vislabāk pirkt Krāsu veikals - noliktava DIRECT + tur tiešām zinoši pārdevēji ir (par šo jautāt Reinim, jo es skatījos uz krāsiņām, kamēr Reinis runājās).
7. TEV NEVAJAG TIK DAUDZ VIETAS, KĀ TU ESI IEDOMĀJIES. Nopietni. Mums ir divi skapji, 3 virtuves skapīši, 2 kumodes un 1 augšējais skapītis koridorā. "Noliktavai" tiek izmantota arī dīvāna veļas kaste, kur stāv gultasveļa. Viss visur salien + atbrīvosies no nevajadzīgām parpalām, uz kurām tu paskaties reizi gadā un nodomā, cik labi, ka tev tāda bezjēdzīga lieta ir!
8. DIY evrīsing un izmanto lietas, kas nav paredzētas to sākotnējam mērķim! Viesistabas centrālā lampa, koridora lampa un vannistabas spoguļlampa ir pašu veidota, līdz ar to katrai lampai pašizmaksa ir aptuveni 5x - 10x mazāka nekā veikalā. Starp citu, koridora lampas karkass ir izveidots no Tiger veikalā nopērkamā augļu trauka (3 vai 4 eur, ja nemaldos). Virtuves stanga ir patiesībā aizkaru stanga. Pirkta Senukai/K-rauta veikalā pa ~10 eur.
9. NELĪMĒ FLĪZĒS UZ SIENĀM vannistabā un tualetē. Mēs esam ietaupījuši ~200 eur, ja būtu līmējuši flīzes uz sienām. Vannistabas un tualetes sienām izmantojām grunti + izlīdzinošā špaktele + nobeiguma špaktele + gruntskrāsa + mitrumizturīga krāsa.
9.1. Par vannistabu - starp citu, mums sanāca ļoti lēts projekts. Izlietne - 25 eur Depo Krastmala (+ klāt jānopērk sifons un pričendāļi izlietnei ~20 EUR). Vanna ar visiem pričendāļiem - 105 EUR. Koka plaukti - par abiem kopā (4 daļas) 8 EUR + grīdas beice + grīdas laka). Flīzes - 60 EUR (tualetei + vannistabai kopā sanāca). Stikla starpsiena ar stirpinājumiem - +/- 130 EUR.
10. TICI SAVAM DRAUGAM, KAD VIŅŠ SAKA, KA IR JĀDARA TĀ, KĀ IR JĀDARA. Visdrīzāk ir jādara tā, kā viņš saka nevis tā, kā tu izdomāji. (Tikko Reinis uzjautāju, kādi viņam ir ieteikumi tiem, kas grib taisīt remontu. Visas sarunas par un ap remontu esot jāieraksta. Oh well... Jokes on me I guess).
11. Neraudi tik daudz. Tas vēl vairāk var izbesīt galveno remontdarbu veicēju.
12. PLĀNO VISU. Sastādi sarakstu, zīmē istabu plānus, vispirms izbraukā n-tos veikalus un saprotu, kas ir pieejams un kas nav, saproti lētākos un labākos iespējamos variantus. Mūsu kļūda bieži vien remonta laikā - neplānošana uz priekšu, nepierakstīšana. Kas rezultējās ar 4x teju bezjēdzīgiem braucieniem dienā uz būvmateriālu veikalu.

Esmu pievienojusi vairākas bildes ar to, kā tad mūsu dzīvoklis tagad izskatās (Pinterests ir iespējams, ja kas). Ir arī dažas bildes ar dzīvokli un mēbelēm pirms tam. Vairākās bildēs sastapsies ar 7kg monstru vārdā Jurģis. Viņš man visur seko, bet nemīl.

Ja ir kādi jautājumi, palīgā saucieni, pretenzijas, komentāri - te vai uz ance.tarvida@gmail.com. Ļoti iespējams varēsim arī palīdzēt ar darbīgām rokām vai padomu, ja vēlies īstenot kaut ko no mūsu dzīvoklī redzētā vai Pinterestā sastaptā.

P.S.
Mīiiiiilzīgs paldies Aigai un Uldim, un vecmammai - bez jums šis nebūtu iespējams. Burtiski.
Godīgi sakot, man tiešām un absolūti trūkst iespēju un vārdu kā pateikties manai mammai Inese un māsai par to, ko viņas mums gan finansiālā, gan padomu (īpaši Aijai), gan darbu ziņā ir palīdzējušas. Mīlu.

Bet pats, pats, pats lielākais paldies ir Reinis, kas manus, mammas un māsas "padomus" izturēja, nolika pie vietas, piekrita maniem ieteikumiem, bet darīja tik un tā pa savam un burtiski izdarīja VISU (godīgi sakot, es nezināju, ka viens cilvēks, kuram būvdarbi nav specialitāte, tik daudz zin un māk)

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais