Uzsāk parakstu vākšanu par obligātā militārā dienesta atjaunošanu

© Ekrānšāviņš

Otrdien iniciatīvu portālā Manabalss.lv publicēta iniciatīva par obligātā militārā dienesta atjaunošanu Latvija. Iniciatīvas iesniedzējs ir Raimonds Lejnieks-Puķe

Iniciatīvā norādīta, ka ņemot vērā pašreizējo ģeopolitisko situāciju ir nepieciešams attīstīt Latvijas aizsardzības spējas. "Lai stiprinātu Latvijas drošību un efektīvāk realizētu Ziemeļatlantijas līguma 3. pantu, ikkatram Latvijas vīrietim, kas ir sasniedzis 18 gadu vecumu un kuram ir atbilstošs veselības un fiziskai stāvoklis ir jāiziet obligāto militāro dienestu. Arī tiem, kuru veselības un fiziskais stāvoklis ir neatbilstošs militārajam dienestam ir jāiziet saturiski individuāli veidots obligātais militārais dienests, kura laikā tiek apgūtas specifiskas valsts aizsardzībai nepieciešamas iemaņas un prasmes," norāda iniciatīva.

Iniciatīvas tekstam pievienoti vairāki noteikumi:

  • Latvijā dzīvojošiem vīriešiem, kurš ir sasnieguši 18 gadu vecumu un kuram ir atbilstošs veselības un fiziskais stāvoklis ir obligāti nepieciešams iziet militāro dienestu, kur viņi apgūtu valsts aizsardzības pamatus, lai militāra konflikta gadījumā, viņu varētu mobilizēt, un viņš būtu atbilstoši apmācīts.
  • Latvijas vīriešiem, kuru veselības un fiziskais stāvoklis ir zemāks par par AM noteiktajiem dienesta veselības un fiziskā stāvokļa kritērijiem, būtu jāiziet individualizēts militārais dienests, kurā viņš apgūst prasmes un iemaņas, kuras neprasa attiecīgo veselības un fizisko stāvokli (piemēram Piemēram - kiberaizsardzības, dažāda rakstura administratīvais darbs aizsardzības jomā, IT, apgāde, un tamlīdzīgi).
  • Par tāda individuāla militāra dienesta saturu un apgūstamajām iemaņām būtu jālemj Aizsardzības ministrijai. Ir jānosaka laiks līdz kuram ikvienam būtu jābūt izgājušam obligāto militāro dienestu.
  • Jārada iespēja iziet obligāto militāro dienestu noteiktā laika posmā, lai cilvēks varētu saplānot pats, kad ies dienēt piemēram periodā līdz 3 gadiem.
  • Obligātā dienesta izpildes laikā ir jāmaksā vidējā alga, kādu pašlaik saņem profesionālā dienesta karavīri karavīra alga. Kā arī jārod iespēja šajā laikā saņemt visas pārējās karavīram pienākošās sociālās garantijas.
  • Obligātā dienesta laikā cilvēkam saglabājama darbavieta, un vismaz kāda daļa no algas.

Svarīgākais