NMPD direktore: Lēnām samazinās nesvarīgo izsaukumu skaits

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Latvijā lēnām samazinās ātrās medicīniskās palīdzības nesvarīgo jeb sekundāro izsaukumu skaits, šorīt LNT pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Sarmīte Villere.

Veselības aprūpes sistēmas vadītāji jau daudzus gadus par vienu no prioritātēm ir izvirzījuši samazināt nepamatotu ātrās palīdzības izsaukumu skaitu. Pēc Villeres vārdiem, šie centieni sāk dot rezultātus un situācija ļoti lēnām, bet uzlabojas. 2015.gadā sekundārie izsaukumi jeb gadījumi, kad NMPD mediķiem nebija jāglābj dzīvības, veidoja 35% no kopējā izsaukumu skaita, bet pērn šis rādītājs samazinājies līdz 28%.

Līdz nullei sekundāro izsaukumu skaitu neizdosies samazināt nekad, atzina Villere, tomēr viņa cer, ka veselības aprūpes reformu rezultātā ilgtermiņā varētu veidoties situācija, kad NMPD tikai glābj dzīvības, bet pārējo palīdzību pacientiem sniedz citas medicīnas iestādes.

Villere cer, ka slimnīcu reformās tiks ievērots "zelta stundas princips", lai jebkur pacientu pie mediķiem varētu nogādāt šādā laikā. Lai risinātu jautājumu par smagi slimu pacientu nogādāšanu ārstniecības iestādēs no attālākiem Latvijas nostūriem, iespējams, būtu jāskatās uz gaisa transporta izmantošanu, piebilda NMPD pārstāve.

Runājot par algām NMPD, Villere sacīja, ka visa veselības aprūpes nozare gaidot darba samaksas pieaugumu. Pērn NMPD palielināts atalgojums par 2% līdz 10%, bet šogad palielinās darba samaksu zemāk atalgotajiem darbiniekiem par vidēji 10 eiro katram. Tāpat NMPD ir darbinieku novērtēšanas prēmijas un motivācijas piemaksas, kuras saņemot līdz 10% darbinieku.

Svarīgākais