Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

GADS VESELĪBAS APRŪPĒ: Austra stāsts. Izdzīvojušais

PĒC OPERĀCIJAS. Austris Augusts Tartu universitātes slimnīcā vairākas dienas pēc transplantācijas operācijas: «No malas izskatās, ka es vienkārši sēžu, bet patiesībā man tas ir neizsakāms piedzīvojums. Pirmo reizi patstāvīgi apsēdos pēc operācijas.» © Privāts arhīvs

Otrajā decembrī Austris pamodās pēc aknu transplantācijas Tartu universitātes slimnīcā un pacēla augšupvērstu kreisās rokas īkšķi. Austra Augusta un Baibas Barones cīņa par dzīvības glābšanas operāciju ļauj 2016. gadu veselības aprūpē nodēvēt par Pacientu gadu. Pacientu, kuri cīnījušies par veselību un dzīvību, un Latvijas cilvēku gadu, kuri nepalika vienaldzīgi un saziedoja operācijām. Austris pēc aknu transplantācijas šajā nedēļā atgriezies mājās Iecavā.

Šis gads veselībā būtībā diemžēl neatšķīrās no pagājušā un aizpagājušā - tiklīdz pacientiem diagnosticēta smaga saslimšana, kuras ārstēšanai nepieciešama operācija vai zāles, ko valsts neuzskata par iespējamu apmaksāt, vienīgā cerība ir līdzcilvēku ziedojumi. Šajā gadā aknu transplantācijai ārzemēs līdzekļus ar ziedojumu palīdzību vāca Austris, Baiba, Leonīds, to turpina darīt vēl vairāki pacienti. Desmitiem cilvēku lūdz ziedot valsts neapmaksātiem medikamentiem, jo citādi nav iespējams izdzīvot. Diemžēl šie jautājumi Latvijā risinās ļoti gausi vai nerisinās nemaz, tāpēc ar zināmu izmisumu nākas uzklausīt poļu, čehu, ungāru vai pat igauņu ārstu stāstīto, kāda terapija un kādas operācijas tiek apmaksātas viņu pacientiem (piemēram, Polijā vairs netiek prioretizēti C hepatīta pacienti un jaunākos medikamentus, kuri C hepatītu izārstē 99% apmērā, valsts apmaksā visiem pacientiem, bet Čehijā - valsts apmaksāto medikamentu sarakstā ir praktiski visi jaunākie medikamenti vēža ārstēšanai).

Austris, atgriežoties no Tartu slimnīcas, uzfilmējis emocionālu video, kur viņš kājām šķērso Igaunijas un Latvijas robežu, jo beidzot atgriežas mājās. «Šī ir diena, kad es atgriežos mājās,» vēl slimnīcā saka Austris. «Un uz atvadām pusdienās ir griķu putra, lasis un vēl no visa kā, esmu šokā… Laukā tik svaigs, pēc tik ilga laika elpoju svaigu gaisu, domāju, ka man noreibs galva.» Iecavā Austris atgriezās 26 dienas pēc operācijas. «Esmu superpriecīgs būt mājās, mans piedzīvojums turpinās.» Austris pirms Ziemassvētkiem visiem cilvēkiem pateicās, sakot, ka šis notikums ir vairāk nekā dāvana Ziemassvētkos vai dzimšanas dienā. «Tā ir reāla dzīvība, par ko es pateicos ikvienam no jums.»

Austra atveseļošanās stāsts sākās šā gada 1. jūnijā, kad ārstu konsilijs pieņēma lēmumu, ka 25 gadus vecajam puisim steidzami nepieciešama aknu transplantācija, citādi viņš var nomirt. Vasarā vēl Austris cerēja, ka viņam aknu transplantāciju apmaksās valsts, jo tas bija ierakstīts Ministru kabineta noteikumos. Taču pāris minūtēs valdības sēdē septembrī termiņš, kad valsts sāk apmaksāt aknu pārstādīšanu, tika mainīts no 2017. gada 1. janvāra uz 2018. gada 1. janvāri. Visticamāk, nevienam pat prātā neienāca, ka kāds, šoreiz pacienti un viņu tuvinieki, arī ārsti, tic tam, kas rakstīts melns uz balta... Ziedot.lv sāka ziedojumu vākšanu gan Austrim, gan Baibai (Baiba pēc aknu transplantācijas radušos veselības sarežģījumu dēļ slimnīcā nomira). «Milzīga vilšanās, ka solījumi tiek viegli doti un viegli atcelti, bet cilvēks un viņa ģimene ar savu slimību paliek,» rakstīja ziedot.lv komanda. Austris izdzīvoja. Kāds būs 2017. gads pacientiem?