Mediķi: svini svētkus droši!

© Ekrānšāviņš no avīzes

Tuvojoties jaunā gada sagaidīšanas svinībām, medicīnas un glābšanas dienesti atgādina, kā parūpēties, lai svētki būtu droši, un kur vērsties pēc palīdzības svētku dienās.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi, vēlot sirsnīgus un mierīgus svētkus, atgādina par piesardzību svētku laikā un iepazīstina ar galvenajiem drošības noteikumiem, kurus ievērojot būtiski samazināsies risks notikt kādam negadījumam vai traumai.

Sargā bērnus

Mediķi aicina sargāt bērnus no apdegumiem, tāpēc atcerēties bērnus neturēt klēpī, kad pieaugušie dzer karstu dzērienu, jo bērns trauka saturu var uzraut sev virsū, kā arī jāpārliecinās, lai kafijas kanna vai krūze nav uz galda vai plaukta malas. «Nepieļauj bērnu rotaļas virtuvē pie karstiem katliem un plīts!» brīdina mediķi.

Mediķi un ugunsdzēsēji aicina neatstāt bez uzmanības aizdegtas sveces un īpašu uzmanību pievērst drošībai, rīkojoties ar pirotehniku. Pērn NMP dienesta brigādes sniedza palīdzību septiņiem cietušajiem, to skaitā četriem bērniem, kas pirotehnikas neuzmanīgas lietošanas dēļ guva nopietnas un smagas traumas. Piemēram, brūces rokās ar muskuļu, cīpslu bojājumiem un apdegumus guva kāds vīrietis, kuram petarde sprāga rokā. Divi zēni pacēla neizsprāgušu pirotehniku, kas pēc brīža sprāga, kā rezultātā zēni guva sejas un plaukstu apdegumus.

Bīstamā pirotehnika

Pēc NMP dienesta izsaukumu pieredzes, visbiežāk pirotehnika cietušajiem sprāgusi rokās vai trāpījusi sejā, kājās. Šādos gadījumos traumas lielākoties ir smagas - cietušie gūst plēstas brūces un apdegumus, sejas savainojumus ar kaulu lūzumiem, acu bojājumiem, redzes traucējumiem, stāsta dienesta speciāliste Ilze Bukša. Lielākoties šajos negadījumos vainojama neuzmanība un pārgalvība - pirotehnikas palaišana alkohola reibumā, atrašanās pārāk tuvu aizdegtai petardei, petardes palaišana, turot to rokās. Bieži pieļautā kļūda ir arī instrukcijas neievērošana - mēģinājums vēlreiz palaist neizsprāgušu pirotehniku vai tās labošana pirms palaišanas, atļauja bērniem palaist raķetes, nepareiza to novietošana, pavēršana pret tuvumā stāvošiem cilvēkiem vai pret ēkām. Mediķi iesaka pirotehniku iegādāties tikai veikalos, kur to atļauts tirgot, un nekad necensties to gatavot pašam; vienmēr izlasīt instrukciju; ja kādu raķeti neizdodas iedarbināt, necensties palaist to vēlreiz.

Kur saņemt palīdzību?

Nacionālais veselības dienests atgādina par medicīniskās palīdzības saņemšanas iespējām iedzīvotājiem svētku dienās un brīvdienās. Medicīniskus padomus vienkāršu saslimšanu gadījumos visu diennakti var saņemt, zvanot uz valsts organizēto ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Pa šo tālruni pieredzējuši mediķi sniedz medicīniskus ieteikumus iedzīvotājiem, kuriem ir nepieciešams ģimenes ārsta padoms, bet sūdzības par veselības stāvokli ir parādījušās ārpus ģimenes ārsta darba laika. Brīvdienās un svētku dienās tālruņa mediķi būs pieejami visu diennakti. Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga norāda, ka ar tālruņa speciālistiem iedzīvotāji ir aicināti sazināties arī gadījumos, kad ir šaubas, vai palīdzība nepieciešama steidzamā kārtā vai arī veselības problēmas var risināt plānveida kārtībā, pēc svētkiem dodoties pie ģimenes ārsta. Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās valsts apmaksātu medicīnisko palīdzību varēs saņemt pie dežūrārstiem, kas sniedz medicīniskas konsultācijas ģimenes ārsta kompetences ietvaros. Par vizīti pie dežūrārsta jāveic pacienta iemaksa 1,42 eiro apmērā.

Traumas vai pēkšņas saslimšanas gadījumā medicīnisko palīdzību sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos. Savukārt neatliekamos gadījumos, kad apdraudēta veselība, palīdzību sniedz slimnīcu uzņemšanas nodaļas.

Svarīgākais