Daugavā pie Pļaviņām sāk iet ledus un veidojas sastrēgumi

Daugavā pie Pļaviņām aktīvi iet ledus, apstiprinājis atbildīgais par ūdens līmeņa novērojumiem Pļaviņu novadā Mihaels Hohlovs.

Hohlovs pastāstīja, ka Daugavā pie Pļaviņu centra notiek aktīva ledus kustība, turklāt apmēram vietā, kur tika spridzināts ledus, veidojas ledus sastrēgums. Ledus krāvumi veidojas arī upes krastos.

Šādos apstākļos ūdens līmenis Daugavā turpina celties, bet līdz kritiskajai atzīmei vēl esot tālu un pagaidām iedzīvotājiem neesot par ko satraukties.

Hohlovs gan atzina, ka nevar paredzēt, kā notikumi upē risināsies tālāk naktī.

Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra hidrologi informēja, ka Pļaviņu pilsētai applūšana šobrīd nedraud, jo ūdens līmenis Pļaviņu ūdens krātuvē ir zems.

Šorīt sākās ledus iešana pie Zeļķiem un ledus sastrēgums izveidojās augšpus Aiviekstes grīvas, sāka applūst palienes. Laikā no plkst.9 līdz 14 līmenis pie Zeļķiem cēlās par 186 centimetriem. Priekšpusdienā no Aiviekstes grīvas uz priekšu sāka pamazām virzīties ledus sega, līdz ap plkst.14 sastrēguma sākums jau bija pie Pļaviņu novērojumu stacijas. Stundas laikā Pļaviņu ūdens krātuvē ūdens līmenis cēlās par 1,44 metriem, bet tai pat laikā Zeļķu rajonā ūdens līmenis pazeminājās par 1,34metriem.

Patlaban Pļaviņās viss ir normas robežās un applūšana nedraud, taču jārēķinās ar to, ka viss ledus vēl nav sagaidīts, jo lejpus Nīcgales vel ir vērojams ledus sastrēgums, informēja hidrologi.

Daugavā pie Pļaviņām, Bebrulejā, piektdien tika pabeigti ceturtdien iesāktie spridzināšanas darbi. Pļaviņu novada pašvaldības civilās aizsardzības komisija bija pieņēmusi lēmumu spridzināt Daugavas ledu, lai veicinātu ledus iziešanu un mazinātu gaidāmo pavasara plūdu izraisītās sekas.

Svarīgākais