Kučinskis: Daugavpils slimnīca varēs pretendēt uz papildus līdzekļiem 2018.gadā

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

"Vienotības" politiķi šodien koalīcijas sēdē vērsa uzmanību uz proporcionāli lielā finansējuma atvēlēšanu Kurzemes reģiona slimnīcu attīstībai, savukārt Ministru prezidenta Māris Kučinskis (ZZS) atgādināja par ierobežoto naudas daudzumu un norādīja, ka, piemēram, Daugavpils slimnīca varēs pretendēt uz papildus līdzekļiem 2018.gadā.

Koalīcijas sēdē izvērtās diskusijas, ka divu Kurzemes slimnīcu - Ventspils un Liepājas - attīstībai būs pieejami 24 miljoni eiro, kas atbilst aptuveni tādam pašam naudas daudzumam kā visām pārējām slimnīcām Latvijas reģionos kopā, norādīja "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns.

Daugavpils slimnīcai tiks piešķirti septiņi miljoni eiro, līdz ar to Ventspils un Liepājas slimnīcās būs trīsreiz lielāks finansējums, lai gan pacientu skaits būs aptuveni tāds pats, norādīja politiķis. "Vienotība" aicināja pie šī jautājuma turpināt strādāt un Smiltēns reizē pieļāva iespēju jau šovakar panākt kompromisu ar Veselības ministriju.

Kučinskis norādīja uz Ministru kabineta komitejā (MKK) panāktu vienošanos, ka 2018.gadā, veicot līdzekļu pārdali, Daugavpils slimnīcai programmas īstenošanai tiks papildināts pieejamais finansējums. Viņš skaidroja, ka valdības sēdē šajā jautājumā ir iespējams minēt konkrētas summas.

Runa ir par līdzekļiem, kas nav paredzēti slimnīcu uzturēšanai, bet gan, piemēram, nepieciešamo tehnoloģiju jeb iekārtu iegādei, norādīja Kučinskis. VM gadu risināja sarunas par dažādu līmeņu slimnīcu gatavību šīm programmām, skaidroja premjers.

Naudas nekad nav tik daudz, cik nepieciešams, un katra no slimnīcām vēlētos vairāk, norādīja premjerministrs. Viņš skaidroja, ka bija iespējams piešķirt 61% no katras slimnīcas prasītajiem līdzekļiem. Premjers vērsa uzmanību, ka arī Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai pašlaik salīdzinoši paredzēts daudz mazāk līdzekļu.

Kā ziņots, MKK atbalstīts VM sagatavots informatīvais ziņojums "Par sistēmiski svarīgo ārstniecības iestāžu kartējumu un attīstības reformu", saskaņā ar kuru 82,9 miljonus eiro paredzēts piešķirt reģionālajām un terciārā līmeņa slimnīcām. Tā, piemēram, infrastruktūras uzlabošanai Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai paredzēts finansējums 17,8 miljonu eiro apmērā, bet Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai - 11,6 miljonu eiro apmērā. Savukārt, piemēram, Liepājas reģionālajai slimnīcai paredzēts piešķirt 14,2 miljonus eiro infrastruktūras uzlabošanai, bet Ziemeļkurzemes reģionālajai slimnīcai Ventspilī - 9,8 miljonus eiro. Kopumā teju 83 miljoni eiro tiks sadalīti starp 12 ārstniecības iestādēm.

Lielākā daļa finansējuma paredzēta no Eiropas Reģionālā attīstības fonda, reizē šīm iecerēm tiks novirzīts arī nacionālais finansējums.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.