Vācu epidemiologs: nedalām bērnus

© nra.lv

"Mēs uzskatām, ka nevar veidoties tāda situācija, ka apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu pieaugušais vai bērns saņemtu atkarībā no tā, kur viņš dzīvo. Tas būtu antikonstitucionāli.

Vācijā bezmaksas vakcinēšana ir pieejama visiem, bet, protams, aktīvāk aicinām to izmantot cilvēkus, kuri dzīvo ērču endēmiskajos rajonos, Vācijas dienvidos, kā arī to profesiju pārstāvjus, kuriem ir lielāks risks saskarties ar inficētām ērcēm," norāda Vācijas Vakcinācijas padomes priekšsēdētājs profesors Frīdrihs Hofmans. Latvijā vakcinē tikai bērnus līdz 18 gadiem un arī tikai tos, kuru deklarētā dzīvesvieta ir ērču bīstamības zonā.

Lai arī pozitīvi vērtējams fakts, ka vismaz kādu daļu bērnu arī Latvijā vakcinē pret ērču encefalītu par valsts atvēlēto naudu, tomēr, velkot paralēles ar profesora F. Hofmana teikto, daļu bērnu Latvijā, piemēram, tos, kuri nedzīvo novados, kur inficēto ērču ir vairāk, bet gan pavada tur vasaras brīvdienas, var uzskatīt par diskriminētiem. Cena par pilnu vakcinācijas kursu, ja par to jāmaksā pašam, ir visai iespaidīga – no 60 līdz 75 latiem vienam bērnam. Reti, kurš vecāks pašreizējos apstākļos to var atļauties.

Mums tā ir nopietna problēma

Tā par ērču encefalīta izplatību Vācijā saka profesors F. Hofmans, kurš Latvijā piedalījās starptautiskā ekspertu konferencē. Vācijā pērn reģistrēti 314 inficēšanās gadījumi ar ērču encefalītu, Latvijā – 328 gadījumi. "It kā tie paši skaitļi, bet ņemiet vērā, ka Latvijā ir 2,3 miljoni iedzīvotāju, bet Vācijā – 80 miljoni. Un tik un tā mēs uzskatām, ka arī pie mums tā ir nopietna problēma," stāsta F. Hofmans.

Vācijā visiem ir pieejama vakcinācija pret ērču encefalītu bez maksas. Tiesa, atsevišķos gadījumos atšķiras tas, kas maksā par vakcināciju, piemēram, ja tie ir konkrētu profesiju pārstāvji, kuriem ir lielāks risks saskarties ar inficētu ērci – meža strādnieki –, vakcināciju apmaksā darba devējs. F. Hofmans apstiprina, ka arī Vācijā ir tā sauktie endēmiskie reģioni, kuros ērču encefalīts ir vairāk izplatīts. "Nevar dalīt cilvēkus pēc viņu dzīvesvietas, tas ir pretrunā ar konstitūciju, visiem cilvēkiem jābūt vienādām tiesībām uz veselības aizsardzību," bilst profesors. Tomēr bezmaksas vakcinācija nenozīmē, ka pilnīgi visi iedzīvotāji vakcinējas – to izdarījuši apmēram 30–40% iedzīvotāju. Pēc Vācijas standartiem, visa Latvijas teritorija ir endēmiski bīstamais reģions.

Vairāk slimo bezdarbnieki

Tam piekrīt Latvijas Infektoloģijas centra Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības daļas vadītāja vietniece, epidemioloģe Irina Lucenko – Latvija atrodas vienā no augstākajām ērču aktivitātes zonām Eiropā.

Latvijā 2008. gadā ar ērču encefalītu inficējās 184 cilvēki, 2009. gadā – jau 328. Līdzīga situācija ir arī Igaunijā, kur pirms diviem gadiem saslima 90 cilvēku, bet pērn – 179. Dramatiskākā situācija starp Baltijas valstīm ir Lietuvā, kur 2008. gadā inficējās 220 iedzīvotāju, bet 2009. gadā – 605. "Krīze piespiedusi daudzus cilvēkus atteikties no vakcinācijas, kas ir faktiski vienīgā iespēja aizsardzībai pret šo slimību," norāda I. Lucenko. Ērču aktivitāte 2010. gadā tikai palielināsies, jo to labvēlīgi ietekmē šīs ziemas biezā sniega sega. Latvijā aptuveni 10% valsts iedzīvotāju ir vakcinēti, bērni – 20%.

Ērču izplatību ietekmē vairāki faktori – klimata izmaiņas, dzīvnieku skaita pieaugums, jo ērcēm tā ir barība, kā arī pazemināta lauksaimniecības aktivitāte – lauki aizaug, un tāda vide ērcēm ļoti patīk. Visvairāk ar ērču encefalītu saslimuši pensionāri un bezdarbnieki, kuri iztikas nolūkos mežā vāc sēnes, ogas.

Labi, ka vispār potē

Saslimstība ar ērču encefalītu bērniem tiešām ir samazinājusies, un to I. Lucenko izskaidro ar diezgan intensīvo un mērķtiecīgo bērnu vakcināciju. Epidemilogi piekrīt: varētu vakcinēt visus bērnus, tomēr ir skaidrs, ka valsts ekonomiskās krīzes laikā nevar to atļauties. "Tagad ar minimālu ieguldījumu cenšamies sasniegt maksimālu rezultātu, jo saslimstība ar ērču encefalītu samazinās," saka Jurijs Perevoščikovs, Latvijas Infektoloģijas centra Infekciju slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs. Pērn ar ērču encefalītu saslima 15 bērnu – četriem no tiem pienācās valsts apmaksātas vakcīnas, bet vecāki bija parakstījuši atteikumu.

Svarīgākais