Slimnīcām piegādātas inficētas asinis: kam jāuzņemas atbildība?

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Veselības ministre Anda Čakša ierosinājusi disciplinārlietu pret Valsts asinsdonoru centra (VADC) direktori Ivetu Ozoliņu par iespējamu amata pienākumu nekvalitatīvu pildīšanu. Gada laikā VADC nosūtījis 195 vēstules slimnīcām ar lūgumu informēt pacientus, kuri, iespējams, varētu būt inficējušies ar C hepatīta vīrusu asins pārliešanas laikā.

Šāda varbūtība pastāv, jo slimnīcām ir piegādāti asins komponenti no donoriem, kuru asinīs bija C hepatīta vīruss, taču to izdevies atklāt tikai vēlāk, izmantojot nesen VADC iegādāto aparatūru, ar kuras palīdzību C hepatīta vīrusu var noteikt minimālā koncentrācijā.

Disciplinārlieta, kad lieta publiska

Veselības ministrijas speciālists Oskars Šneiders stāsta, ka uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku VADC vadītāja Iveta Ozoliņa atstādināta no pienākumu pildīšanas. Disciplinārlietas izmeklēšanas laikā paredzēts pārbaudīt VADC atbildīgo darbinieku rīcību pēc pozitīvo analīžu rezultātu uz C hepatīta vīrusu infekcijas donoru asinīs konstatēšanu un ministrijas doto uzdevumu izpildi attiecībā uz nepieciešamo pasākumu īstenošanu, lai apzinātu pacientus, kuri varētu būt saņēmuši iespējami inficētus asins komponentus, un nodrošinātu viņiem nepieciešamos medicīniskos pasākumus. Disciplinārlietas izmeklēšanas komisijai jāiesniedz atzinums veselības ministrei līdz 2017. gada 16. janvārim.

Šāgada sākumā vairākas slimnīcas saņēma VADC vēstuli Par retrospektīvās izmeklēšanas sākšanu, kurā donoram (konkrēts identifikācijas numurs) ar izmeklēšanas metodi iegūts pozitīvs rezultāts uz C hepatītu. Retrospektīvās izmeklēšanas ietvaros tika veikta arī iepriekšējās donācijas parauga testēšana, un arī šis asins paraugs bija pozitīvs uz šo vīrusu. VADC informē slimnīcu, ka konkrētā datumā uz konkrētu slimnīcu tika piegādāta eritrocīta masa, un aicina veikt izmeklēšanu pacientiem, kas saņēmuši šos asins preparātus. Šādas vēstules kopumā izsūtītas 28 slimnīcām par 195 asins komponentiem.

Brīdina vēstulēs

Savukārt katra slimnīca, uzsākot savu izmeklēšanu, izsūtījusi visiem pacientiem, kuri kādu operāciju dēļ saņēmuši asins preparātus, brīdinājuma vēstules par iespējamu inficēšanos ar infekcijas slimību un veselības pārbaudes veikšanas nepieciešamību. «(..) VADC ir piegādājis asinis, kurās ir konstatētas antivielas pret hepatītu C. Saskaņā ar minēto vēstuli pacientiem, kuru ārstniecībā ir izmantotas VADC piegādātās asinis, pastāv neliels risks inficēties ar hepatītu C,» teikts vienā no vēstulēm, kuras saņēmuši pacienti. Pacienti ir aicināti veikt pārbaudes testu attiecībā uz hepatīta C iespējamu esamību organismā. Šādas vēstules pacientiem tika izsūtītas jau gada sākumā, taču publiskota šī informācija netika. Neatkarīgajai to pastāstīja pacienti, kas šādu vēstuli saņēma.

Modernas metodes uzrāda vīrusu

VADC direktore Iveta Ozoliņa, kura pašlaik ir atstādināta no sava amata, stāsta, ka VADC iegādājies jaunu tehnoloģiju - modernāku, nekā iepriekš izmantota donoru asins pārbaudei. Šāgada vasarā Neatkarīgā rakstīja, ka no augusta VADC uzlabojis vīrusu molekulārās izmeklēšanas metodes jutību. Tas ļauj diagnosticēt hepatīta C vīrusa, hepatīta B vīrusa un HIV daļiņu klātbūtni donoru asinīs daudz mazākā koncentrācijā un īsākā laikā pēc vīrusa iekļūšanas organismā. Pagājušajā gadā VADC asins analīzēs atklāti 10 HIV inficētu donoru, 88 ar hepatīta C vīrusu inficēti donori, 34 ar hepatīta B vīrusu inficēti donori un 24 sifilisa gadījumi.

Ar jaunāko tehnoloģiju asinis pārbaudītas arī centra pastāvīgajiem donoriem un, atklājoties, ka viņiem ir C hepatīts, informētas visas ārstniecības iestādes, kurās nonākušas asinis no šiem donoriem. Kopumā atklāti 25 donori, kuriem bija C hepatīts. No šiem donoriem 28 slimnīcām nodoti 195 asins komponenti. VADC skaidro, ka risks inficēties, saņemot šādu asins komponentu, pastāv, tāpēc arī sākta izmeklēšana. Saņemtas 89 atbildes - 55 pacienti, kuriem izmantoti šie asins komponenti, ir miruši no savas pamata slimības, četri asins komponenti norakstīti derīguma termiņa beigu dēļ, bet septiņi pacienti pārbaudīti, un viņi nav inficējušie ar C hepatītu. Par daudziem pacientiem un to, vai viņi ir pārbaudījušies, informācijas pagaidām nav, arī visas slimnīcas vēl nav atbildējušas. VADC nav saņēmis informāciju, ka kāds pacients būtu inficējies. Ir vēl viena nianse - pastāv iespēja, ka kāds pacients var inficēties arī citā veidā (ne pēc asins pārliešanas), tāpēc gadījumā, ja kādam pacientam tiks atklāts hepatīta C vīruss asinīs, tiks veikta izpēte par vīrusa genotipu.

Kurš atbildīgs?

VADC paraugus uzglabā vairākus gadus, lai nepieciešamības gadījumā tos būtu iespējams pārtestēt. Tas arī ļāva ar jauno tehnoloģiju pārbaudīt pastāvīgo donoru asins paraugus, atklājot vīrusu. Pēc VADC teiktā, iepriekšējo iekārtu ražojusi kompānija Abbott (iekārta ražota 1995. gadā), tās atbilstība būtu jāizvērtē Zāļu valsts aģentūrai, jo tā, visticamāk, nav uzrādījusi tādus C hepatīta pozitīvus rezultātus, kuri bija neizteikti. Vai tās ir sistēmiskas vai gadījuma problēmas, varēs atbildēt uzsāktā disciplinārlieta.