Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā

AM neatklāj, kādu objektu būvēs pie Krievijas robežas

© Gints Ivuškāns/ f64 photo agency

Aizsardzības ministrija (AM) neatklāj kādu valsts aizsardzības vajadzībām nepieciešams objektu būvēs Alūksnes novada Pededzes pagastā, kas robežojas ar Krieviju un tās armijas bāzi.

Ministrijas Preses nodaļā vien atbildēja, ka tas būšot infrastruktūras objekts valsts aizsardzības vajadzībām. Ministrijā arī nekomentēja vai vispārīgai informācijai par šo objektu ir slepenības statuss.

Arī Alūksnes novada domē aģentūrai LETA nevarēja pastāstīt par ministrijas plāniem objekta būvniecībā. Ņemot vērā, ka šie jautājumi ir AM kompetence, domē aicināja tos uzdot ministrijas pārstāvjiem.

Ministru kabinets šonedēļ nodeva AM valdījumā zemes gabalu Alūksnes novadā. 1,68 hektārus lielais zemes gabals Pededzes pagastā nav nepieciešams Alūksnes novada pašvaldības funkciju nodrošināšanai un pašvaldība neiebilst tā noteikšanu par valsts īpašumu un saglabāšanu AM valdījumā.

Lai arī ministrija atsakās skaidri pateikt vai objekts nepieciešams NATO spēku uzņemšanai, valdības lēmuma anotācijā AM atsaucas uz Saeimā šogad apstiprināto Valsts aizsardzības koncepcijas punktiem.

Tajos teikts, ka Latvija ir atbildīga par nepieciešamo valsts atbalsta nodrošināšanu sabiedroto spēku uzņemšanai miera un kara laikā. Sabiedroto spēku uzņemšanu nodrošina nepieciešamās infrastruktūras attīstība un pilnveidota savstarpējā spēju savietojamība starp nacionālajiem un sabiedroto bruņotajiem spēkiem. Tāpat ministrija atsaucas uz koncepcijas punktu, ka Latvijas ieguldījums veicina NATO kopējā finansējuma izmantošanu "alianses izvēršamo spēju" attīstībai, efektīvai NATO krīžu reaģēšanas sistēmas darbībai un Latvijai ir būtiski nodrošināt NATO infrastruktūras attīstību tās teritorijā.

Pededze ir pagasts, kas robežojas ar Krieviju, taču ņemot vērā AM klusēšanu šobrīd nav zināms vai objekta būvniecība ir saistīta ar to, ka netālu Ostrovā atrodas Krievijas armijas bāze.

Šovasar aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis Saeimā, kurā tika apstiprināta valsts aizsardzības koncepcija, norādīja, ka Krievijā 2015.gadā ir noticis būtisks personāla un kaujas tehnikas skaita palielinājums Gaisa desanta karaspēka vienībās. Rietumu kara apgabals tiek apgādāts ar Krievijas jaunāko, modernāko un kaujas spējīgāko militāro tehniku. 15.armijas aviācijas brigādes bāze Ostrovā, kas atrodas tikai pāris desmit kilometru attālumā no Latvijas robežas, tiek apgādāta ar jaunākās paaudzes helikopteriem.

Alūksnē un Alūksnes novadā ir vairāki aizsardzības objekti - Alūksnē ir Nacionālo bruņoto spēku Kājnieku skola, bet Alsviķu pagastā atrodas mācību bāze "Lāčusils". Iepriekš valdība atbalstīja "Lāčusila" paplašināšanu ņemot vērā mainīgo drošības vidi, apstiprināto Nacionālo bruņoto spēku attīstības plānu, plānoto karavīru un zemessargu skaita pieaugumu, kā arī pieaugošo starptautisko militāro mācību skaita un apjoma pieaugumu Latvijā.